ЕкологияОбразованиеПрирода

Даниела Каракашева: С изложбата „Дунав – истинската река“ повече хора ще се докоснат до красотата на „Персина“

До 6 януари2023 г. в отдел „Природа“ на Регионален исторически музей Плевен е подредена изложба, посветена на крайдунавската биосфера. Експозицията е дело на природозащитната организация WWF (Световен фонд за дива природа). Подарена е на посетителски център на Природен парк „Персина“ – Белене. Любителите на растенията, животните и пейзажите могат да се порадват на великолепни фотографии на професионалиста Александър Иванов.

Поводът за тази вълнуваща и атрактивна изложба е 4-ти декември, годишнината от основаването на природния парк. Даниела Каракашева, връзки с обществеността на ПП „Персина“ разказва увлекателно и изчерпателно за повода и самата изложба. Тя е провела и занимателни срещи с деца от плевенски училища в деня на откриването -1-ви декември. Целта на семинарите е запознаването с биоразнообразието и красотата на този специфичен, многолик и сравнително достъпен район. Събраните фотоси приличат на прекрасен фоторепортаж от бреговете на голямата европейска река. Посетителите могат да си вземат и листовки с координати и снимки от парк „Персина“ и да разгледат и фотоалбум с пейзажи от неповторимото Дунавско крайбрежие.

Още за парка и изложбата – в интервю с госпожа Каракашева специално за posredniknews.

– Г-жо Каракашева, как дойде идеята за представянето на изложбата?

– Наближаващият празник на природен парк „Персина“, 4 декември – датата на която парка е обявен беше основната причина да изберем началото на месец декември и да гостуваме на РИМ – Плевен с една интересна фотоизложба – „Дунав – истинската река“. Това е природен парк единствен в България разположен на брега на река Дунав и обявен за опазване на крайдунавските влажни зони и множеството дунавски острови. Изложбата, посветена на красотата на долното течение на реката, представя много точно очарованието на района. Изложбата е на WWF – България. Дълги години беше експонирана в посетителския център на Парка и сега решихме да я подредим отново и да я покажем, тя все още е актуална и отразява естествената динамика на река Дунав.

– Какво съдържа изложбата?

– Изложбата включва фотографии от долното течение на река Дунав. Представя богатото биологично разнообразие на района, влажните зони, езера, затони, заливаеми гори, острови, пясъчни коси, зимни пейзажи и много други. Дунав в своите над 2 800 км свързва хората и природата по един красив начин.

– Бихте ли ни разказали повече за красотата и разнообразието на Парка?

–  Природен парк „Персина“ е един от природните паркове на България, структура на Изпълнителна агенция по горите. Основната цел, както споменах, за обявяването на защитената територия, е опазване на влажните зони и естественото състояние на дунавските острови. Доста са предизвикателствата, които стоят пред нас като дирекция. Свързани са с дейностите, които изпълняваме по поддържане на влажната зона на остров Персин, възстановяването на други влажни зони, опазването на видове и ограничаването на загубите на ценни местообитания. Една от задачите ни, свързана с опазването на видове, е популяризиране на мерките за опазване на къдроглавия пеликан, който отскоро, благодарение на усилията на много организации, се завърна като гнездящ вид на територията на парка ни. В момента консервационните дейности по опазване на вида изпълняваме съвместно с Българското дружество за защита на птиците по проект „Животът на пеликана“. За да представим вида, днес тук с мен е и един макет на къдроглав пеликан, който използваме в образователните програми на Дирекция на ПП „Персина“.

– Как протичат срещите ви с децата от плевенските училища?

– Днес се срещнах с много и различни групи посетители, малки и големи ученици от 3 до 12 клас. Всички бяха много любопитни и слушаха с интерес беседите за ПП „Персина“, биоразнообразието и разбира се, за къдроглавите пеликани. Опознаха вида отблизо и се надявам, че го харесаха и ще могат лесно да го разпознават в дивата природа.

– Какво може да се види в Посетителския център на ПП „Персина“?

– Може да се види колония от къдроглави пеликани в реален размер, колония от чапли и корморани, емблематичният морски орел, залата ни под вода, есетровите риби, както и част от земноводните и влечугите, характерни за района. Центърът е отворен за посетители с работното време на администрацията.

Надяваме се с изложбата, която гостува на РИМ – Плевен повече хора да се докоснат до красотата на необятната дунавска природа.

Разговаря Виолета Кръстева

Снимки: Архив на ПП „Персина“

Подобни новини

Back to top button