COVID-19Плевен и странатаСтраната

Д-р Благомир Здравков: Ваксините си остават най-добрата предпазна мярка за справяне с COVID-19

Д-р Благомир Здравков се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на ковид-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест, и всяка друга тема, която би помогнала на всеки човек да вземе истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не.

Във връзка със случаите на COVID-19 у нас през последните месеци и за очакваното развитие на вируса през зимния сезон, д-р Здравков посочи, че се наблюдава увеличение на случаите на COVID-19, но се покачва броят и на останалите респираторни инфекции. „Изолацията по време на пандемията доведе до това много деца към момента да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това от една страна е добре, но от друга води до по-тежко, а понякога и атипично протичане на тези заболявания. Що се отнася до ковид инфекцията при децата – в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за щастие резултатите сочат, че сме се справили отлично. Считам, че към момента и колегите, и системата, сме готови да се справим със ситуацията, ако тя се усложни“, подчерта д-р Благомир Здравков. По думите му можем да очакваме нови вълни на COVID-19, но натрупаният опит дава увереност, че дори при изменчивост на вируса и симптоматиката, причинена от него, ще се справим. „За съжаление COVID-19 погуби много хора, включително и деца, но истината е, че и медиците, и пациентите, извървяхме дълъг път и сега сме по-подготвени, знаем как да се пазим, подобрихме терапевтичните алгоритми“, заяви д-р Здравков.

Относно страничните ефекти от ваксините и това за кои групи ваксинацията е препоръчителна, д-р Здравков посочва, че от началото на пандемията досега, в Педиатрията в София са ваксинирани много деца и при тях не е имало проява на тежки нежелани лекарствени реакции. „Ваксинацията остава силно препоръчителна за деца и възрастни със сериозни хронични заболявания – сърдечно-съдови, белодробни и автоимунни. Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неваксинирани родители. Естественият имунитет е по-малко устойчив и това вече се доказа, така че ваксините си остават най-добрата предпазна мярка за справяне с COVID-19“, коментира още той.

Д-р Благомир Здравков е изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Той завършва медицина през 2009 г. и започва работа като анестезиолог-реаниматор в клиниката по Кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Анна”. От 2011 до 2015 г. е част от преподавателския състав на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение при МУ-София в база 1 УМБАЛ „Александровска” и база 2 УБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. От 2015 г. е с придобита специалност по Анестезиология и интензивно лечение, а от 2016 г. е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Д-р Здравков е отличен за професионалната си дейност с награди от МЗ, БЛС и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. С участия в български и международни форуми по АИЛ и спешна медицина.

Инициативата „Ти решаваш“ е на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Подобни новини

Back to top button