Полиция

От бюлетина на МВР – В областта задържаха 18 пълнолетни лица в акция срещу престъпления, свързани с наркотици

В полунощ на 7 декември 2022 година, по заповед на главния секретар на МВР, започна специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. Целта е противодействие на организирани престъпни групи, занимаващи се с разпространение и производство на наркотици, както и на всякакъв вид престъпления, свързани с наркотични вещества. В операцията са взели участие служители на всички полицейски подразделения, жандармерията, включително и на ГД „ Гранична полиция“. Задържани са 18 пълнолетни лица на територията на ОДМВР в Плевен. Установени са престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, както и шофиране под въздействието на дрога.
В Първо РУ- Плевен е започнало досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.1, т.3 от НК – притежаване на наркотици. В жилището на 22-годишна в Плевен са намерени електронна везна, гриндер, пластмасова кутия, съдържаща семена, пластмасова опаковка с бяло кристалообразно вещество – около 3 грама. В дома е установен 44-годишен, който е обяснил, че гореописаните обекти са негова собственост. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР.
На територията на Левски е извършено претърсване в имота на 21-годишен. В кутия от цигари е намерена хартиена свивка с форма на писмо с размери 2 см Х 1 см., с бяло кристалообразно вещество. По данни на младежа съдържанието е пико. Предстои назначаване на физико-химична експертиза.
В 09:50 часа при проверка по реда на чл. 83 от ЗМВР на адрес в Петърница са открити шест прозрачни политиленови пликчета тип „Спейсбек“ с размери 4 см Х 5 см., всяко съдържащо различно количество раздробена суха зелена тревиста маса. По данни на 18-годишния, обитател на къщата, веществото е дизайнерски чай и е за негова лична употреба. Младежът е задържан за срок до 24 часа, както и 18-годишна от Бъркач.
За притежаване на наркотици е задържана 29-годишна, жител на община Долна Митрополия. В 10:15 часа при проверка в къщата на задържаната в Тръстеник са намерени кутия от цигари със суха, зелена тревиста маса – марихуана, стъклена купа, съдържаща 35 грама суха тревиста маса – марихуана и цигара с марихуана. Веществата са предадени с протокол за доброволно предаване. Започнато е бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал.1 от НК.
Около 10:45 часа в Телиш е проверен дома на 21-годишен. Младежът доброволно е предал седем полиетиленови пликчета с размери 3 см. Х 3 см., съдържащи наркотични вещества или техните аналози и една цигара с размери около 5 см. По информация на 21-годишния дрогата е дизайнерски чай за негова лична употреба. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. 21-годишният е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК.
Около 11 часа в Деков полицаи са извършили проверка по чл.83 от ЗМВР в дома на 40-годишен. Мъжът е предал доброволно прозрачен полиетиленов плик, съдържащ жълто-кафява суха тревиста маса с неправилна форма с размери 4 см Х 4см., наподобяваща по цвят и мирис канабис. Теглото на дрогата е в процес на изясняване. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е бързо производство по чл.354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.
Около 11:20 часа е извършена проверка в частен дом в Койнаре, обитаван от 20-годишен. При претърсване в спално помещение е намерена кутия от цигари, в която има хартиена свивка с неправилна форма с размери 1,5 см Х 1,5 см, съдържаща съцветие от рода на конопа. По данни на 20-годишния веществото е марихуана за негова лична употреба. Предадена е с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. Притежателят на дрогата е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК.
Около 11:30 часа в Левски на улица „Цар Иван Асен II“ полицейски служители от РУ – Левски са проверили лек автомобил „Ленд Ровер Рейнж Ровер“. Направеният тест на водача – 21-годишен местен жител, за наркотици с техническо средство е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване. Водачът е отказал да даде кръв и урина за анализ във ФСМП – Левски. Образувано е бързо производство по чл.343 „б“, ал.3 от Наказателния кодекс.
Около 12 часа при проверка е установено, че 36-годишен държи в дома си в Ясен без надлежно разрешение високорискови наркотични вещества – марихуана. Мъжът я е предал с протокол за доброволно предаване. Предстои назначаване на физико – химична експертиза. 36-годишният е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.
В 12 часа на основание чл.83 ал.1 т.1 от ЗМВР е извършено претърсване в жилище в ж.к.“Сторгозия“, обитавано от 34-годишен. Мъжът е предал доброволно полиетиленов плик, навит на руло с размери 30 см. Х 20 см., съдържащ суха зелена тревиста маса с тегло около 50 грама. По негови данни веществото е марихуана. Деянието съставлява престъпление по чл.354 „а“ ал.3 т.1 от НК. Плевенчанинът е задържан със заповед за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство и са назначени експертизи.
Около 12:20 часа на улица „Вардар“ е проверен 39-годишен. Той доброволно е предал прозрачна спринцовка с вместимост 10 куб., пълна цялата с прозрачна течност. Пред полицаите е обяснил, че е метадон за лична употреба. Не е представил документ, от който да е видно, че е записан на метадонова програма и има право да притежава метадон. Уведомени са разследващ полицай при Второ РУ – Плевен и и дежурен прокурор при РП – Плевен за извършено престъпление по чл.354 „а“ ал.3 т.1 от НК. 39-годишният е задържан със заповед за срок до 24 часа. От същия е снето писмено сведение и освободен. Образувано е бързо производство и продължава работа разследващ полицай.
В 13 часа в Кнежа в хода на специалицирана полицейска операция полицейски служители са проверили къщата на 21-годишен. Младежът доброволно е предал черна на цвят полиетиленова свивка с кръгла форма с диаметър – 4 см, съдържаща суха, зелена на цвят растителна маса представляваща от растение от рода на конопа. По негови данни – марихуана за лична употреба. Предстои назначаване на физикохимическа експертиза за определа вида на наркотичното вещество. 21-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство – за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.
Работата продължава по документиране на престъпленията. Назначени са експертизи на иззетите наркотици. Полицейските действия са под ръководството на прокуратурата в Плевен.

Подобни новини

Back to top button