ОбществоПраво

7 години лишаване от свобода за пиян шофьор, причинил смъртта на пешеходец и напуснал произшествието

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен, състав на Окръжен съд – Плевен признал М.Я., на 54 години,  за виновен за това, че на 14.02.2019 година в град Левски, Плевенска област, при управление на товарен автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на пешеходеца Б.Б. на 54 години, като деянието представлява особено тежък случай, извършено е в пияно състояние и деецът е избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343, ал.3, б. „б.“, вр. с ал.1 б. „в“, вр. 342 ал.1 от НК.

По делото  е установено, че на 14.02.2019 г. М. Я. управлявал собствения си товарен автомобил (бус). Движел се с включени фарове на къси светлини по улица „Ал.Стамболийски“ в гр.Левски. Приближил се със скорост от около 40 км/ч. към таверна „Аха“. Въпреки че преминавал покрай работещо питейно заведение с празнуващи клиенти, водачът не съобразил скоростта си на движение и не я намалил. В това време пострадалият Б.Б. предприел пресичане на пътното платно пред таверната. М.Я. го ударил с предната дясна част на своя автомобил, но не преустановил движението, а продължил, влачейки тялото под автомобила. Малко по–късно спрял и открил безжизнения Б.Б. под автомобила. Натоварил тялото в каросерията на буса и го изхвърлил край пътя на изхода на гр. Левски. След това се прибрал в дома си  и заличил следите.

Делото е разгледано по общия ред. Извършителят е неосъждан. С присъда Окръжен съд – Плевен е определил на М.Я. наказание – лишаване от свобода за срок от 7 години, което да изтърпи ефективно при общ режим. Наказанието е в рамките на предвиденото от закона за съответното престъпление. Наложено му е и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от 7 години.

Присъдата на Окръжен съд – Плевен подлежи на обжалване пред АС – Велико Търново.

Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Подобни новини

Back to top button