НаукаОбразование

МУ – Плевен с престижно класиране в европейско състезание

В Европейското състезание, което се проведе във Виена на 24 и 25 ноември 2022 година, с участието на общо 24 университета от целия свят, Медицински университет-Плевен завърши на трето място и предизвиква огромен интерес и поздравления за изнесената презентация и иновативната си идея за „Изкуствен интелект за класифициране на изображения от колпоскопия за ранна диагностика на рак на маточната шийка“. Тя беше представена от д-р Пранджев и студентите от 5-ти курс Йоанна Ачева и Симона Минкова.

Екипът на д-р Георги Пранджев Zhiva.Al получи поздравления от акад. Григор Горчев, д.м.н., проф. Славчо Томов, д.м.н. и проф. Добромир Димитров, д.м.

Темата на взелата трето място в Европейското състезание презентация е свързана с докторантурата на д-р Пранджев: „Изкуствен интелект в съвременната колпоскопска диагностика“, която пише под ръководството на проф. Славчо Томов, д.м.н.

Медицински университет-Плевен стартира работа с Junior Achievement Bulgaria и нейната spin-off компания Тhe Edge: R&BD, в партньорство с EIT Health, за организиране на Innovations Days (i-days) на EIT Health (Европейски Институт по Иновации и Технологии). Събитието ще се провежда ежегодно от 2022 до 2025 година. Негова цел е да промотира разработването на иновации в сферата на медицината. Програмата включва обучение по предприемачество, лекции от успешни предприемачи, фокусирани в сферата на дигиталното здравеопазване, както и състезание между студентски екипи за намиране на най-иновативното решение по реални бизнес казуси, предоставени от партньорите на събитието Roche Bulgaria и Novartis Bulgaria.

Тази година EIT Health I-Days се състоя на 31 октомври в зала Амброаз Паре на Медицински университет-Плевен, като в него се включиха над 40 студенти, разделени на 6 отбора с ментори: д-р Караманлиев, доц. Камбурова, д-р Пранджев и по 1 представител на Roche Bulgaria и Novartis Bulgaria. Тяхната задача бе за 2 часа да оформят решение на казус и да го представят за няколко минути под формата на постер/презентация/ рисунка, пред 3-членно жури в състав: доц. д-р Цветелина Валентинова, д.м. – заместник-ректор по качество на обучението и акредитация на МУ-Плевен, Милена Стойчева – изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България и Андрия Томович – президент на Новартис за България.

Подобни новини

Back to top button