БизнесОбразованиеОбществоСоциални

Училище от Ловеч и детска градина от Бургас са големите победители в ежегодния конкурс „Нестле за по-здрави деца“

Днес на много емоционална церемония и на гости на училището победител в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ бяха обявени всички спечелили и цялостното класиране. Заслужено след оспорван финал първите места бяха присъдени от журито на ОУ „Христо Никифоров“ – Ловеч и ДГ „Коледарче“ – Бургас, които получават финансова подкрепа. Училището планира да инвестира средствата в надграждане на кабинет по Технологии и предприемачество, а детската градина – в еко кътове като място за отглеждане на билки и цъфтящи цветя. Вторите места заеха 75 ОУ Тодор Каблешков – гр. София и ДГ „Звънче“ гр. Лом, които ще инвестират средствата в съоръжения за футболно и волейболно игрище в училището и за започване на ремонт на физкултурния салон в детската градина. Третите места бяха присъдени на ОбУ „Христо Ботев“ село Росен, които ще подпомогнат ремонта в училищния стол, а ДГ „Калина“ от гр. Трявна ще закупят спортна екипировка. СУ „Братя Каназиреви“ гр. Разлог, ОУ „Христо Ботев“ гр. Стамболийски, ЧДГ „Бобче топче“ гр. София и ДГ „Патиланско царство“ гр. Стара Загора са класирани на четвърто място, като за първи път тази година се връчват специални поощрителни предметни награди от Нестле България в помощ на учениците, децата в детските градини и учителите.

„Програмата „Нестле за по-здрави деца“ се осъществява толкова успешно и устойчиво се надгражда в годините с помощта на всички партньори и образователни институции. Преклонение пред българските учители, които вдъхновихте над 16 хил. български деца през тази учебна година, помогнахте ни да предадем тези ценни знания за ползата от балансираното хранене, физическата активност, съня, консумацията на вода, но и как децата да опазват природата. Вярваме, че с всички тези общи усилия, ние създаваме едно по-здраво бъдеще. А най-активните сред вас, са заслужено отличени.“, поздрави всички участници Нели Ангелова, мениджър Комуникации Нестле Югоизточен пазар.

„Децата трябва да се хранят здравословно, да спортуват, да растат в здрава среда. Нека това, което се случва днес тук, достигне до всички училища в България, защото усилията трябва да са във всички посоки. За да си на първо място си положил най-много усилия и си бил оценен.“ каза Венцислав Христов, зам. кмет на Община Ловеч по образование, култура, туризъм, здравеопазване и социални дейности

„Проектите са изпълнени с много разнообразни дейности, със съдържание, и са много интересни. Чрез включването им в тях децата се учат на по-здравословен живот и балансирано хранене от най-малка възраст“, подчерта Нели Стайкова от НЕРОБ, представител на журито в конкурса.

Заедно с децата в тържеството се включиха още Лава Коцева, директор на 75 ОУ „Тодор Каблешков”, касирали се на второ място и Светла Христова, ст. експерт РУО-Ловеч. Всички гости получиха сърдечен поздрав от учениците на ОУ „Христо Никифоров“, които им изпяха песни и рецитираха стихове, посветени на здравословното и балансирано хранене.

Повече за конкурса

Конкурсът „Нестле за по-здрави деца“ се провежда за четвърта поредна година сред българските училища и детски градини с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Регионалните управления на образованието. В конкурса от учебна 2018-2019 година до днес са се включили 450 училища и детски градини, като тази година беше отбелязван 20% ръст на броя участници. През 2019 г. 60 ученици и деца от детските градини печелят мастър клас с известни български готвачи и получават ценните знания как да сготвят вкусно само със здравословни и подходящи за тях продукти. От 2020 г. финансиране са спечелили 18 образователни институции за реализиране на подобрения, инвестиции, реновации и други дейности в училищата и детските градини, които да способстват за подобряване условията за по-здравословен, балансиран и активен начин на живот на децата. Сред реализираните проекти има спортни площадки, физкултурни салони, кулинарен кабинет, био градинки, детско фитнес оборудване, стени за катерене, кулинарно ателие, мини стадион, спорна база.

Подобни новини

Back to top button