Войната в УкрайнаОбществоСветаСоциални

Евробарометър: Солидна подкрепа за Украйна от гражданите на ЕС

Гражданите считат, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Парламентът трябва да се бори. 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС.

Демокрацията, правата на човека и свободата на словото са от първостепенно значение за гражданите на ЕС, които призовават Европейския парламент да защитава тези ценности, залегнали в основата на нашия Съюз. Това е един от основните изводи от проучването на Евробарометър на Европейския парламент за есента на 2022 г., чиито резултати бяха публикувани днес.

Проучването, проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г., показва, че 74% от гражданите на ЕС одобряват подкрепата на Европейския съюз за Украйна след инвазията на Русия. В 24 държави членки на ЕС по-голямата част от гражданите са съгласни с подкрепата от страна на ЕС. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), докато в България и Гърция подкрепата е най-ниска – 48%. Десет месеца след началото на войната в Украйна подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73% (49% за България).

Проучването на Евробарометър потвърждава твърдия ангажимент на европейските граждани не само да подкрепят Украйна, но и ценностите, върху които се гради Европейският съюз. В отговор на въпроса кои ценности следва да защитава приоритетно Европейският парламент, респондентите посочват най-често демокрацията (36%), следвана от защитата на правата на човека в ЕС и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите искат тези основополагащи ценности на ЕС да бъдат отстоявани в Съюза и извън него. Същите тези ценности се защитават ежедневно от украинската страна след непровокираната и необоснована инвазия на руските войски. В България, гражданите посочват върховeнството на закона и свободата на движение като приоритетни.

Председателят на ЕП, Роберта Мецола, приветства резултатите от проучването и заяви следното: „Руската агресия причини ужасни човешки страдания и масово унищожение. Смелостта и издръжливостта на украинците в лицето на терора са впечатляващи. Европейската солидарност и единство са най-добрият отговор и подкрепа, които можем да дадем като Европейски съюз. Украинците могат да разчитат на непоколебимата подкрепа на Европейския парламент“.

Гражданите също така ясно усещат въздействието на руската война в Украйна. Поради войната и последиците от нея близо две трети от гражданите на ЕС смятат, че животът им ще се промени (65%), или +4 процентни пункта в сравнение с април – май 2022 г.

В същото време гражданите виждат действителна стойност на членството в Европейския съюз, като 72% от европейците и 60% от българите заявяват, че страната им е спечелила от членството в ЕС. Запитани защо мислят така, респондентите най-често се позовават на приноса на ЕС за поддържането на мира и укрепването на сигурността (36%, или +6 процентни пункта в сравнение с ноември – декември 2021 г.). Най-голямо увеличение се наблюдава в Латвия (+16 процентни пункта), Литва (+15 процентни пункта), Естония (+12 процентни пункта), Нидерландия (+13 процентни пункта), Малта (+11 процентни пункта) и Полша (+11 процентни пункта), което показва вероятното въздействие, оказано от руската война срещу Украйна. Сред другите посочени причини се открояват ползите от сътрудничеството между държавите от ЕС (35%, или +3 процентни пункта) и приносът на ЕС за икономическия растеж на съответната страна (30%, без промяна).

Информация за резултатите е публикувана тук.

Проучването на Евробарометър за есента на 2022 г. e осъществено за Европейския парламент от Kantar между 12 октомври и 7 ноември във всички 27 държави членки на ЕС. Проучването е проведено лице в лице (CAVI в Чехия и Дания), като са реализирани 26 443 интервюта. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Подобни новини

Back to top button