ЕкологияЗдравеСтраната

Вирусните инфекции водят до усложнения при хронична обструктивна белодробна болест

С настъпване на студените месеци зачестяват оплакванията от затруднено дишане при страдащите от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя представлява блокиране на въздушния поток при пациенти с белодробен емфизем и хроничен бронхит. Най-честите външни фактори, които причиняват ХОББ, са тютюнопушенето, студа, влагата и запрашеността във въздуха от сажди, токсични промишлени вещества, газове и пари. Ендогенните фактори за нейната поява са емфизем, хронични инфекции, алергични състояния и наследствен ген.
Болестните промени при ХОББ увреждат бронхиалната лигавица и дразнят жлезите и гладката мускулатура на бронхите, което води до секреция с жилав характер, която е трудна за отделяне и прави възможно развитието на микроорганизми и възпалителни процеси. С напредването на възпалителния процес бронхиалната лигавица изтънява и се отпуска. В резултат на това се появява кашлица с различна сила, честота и характер, и отделяне на храчки. Симптомите обикновено се влошават с допълнително развиващите се инфекции, които студените и влажни месеци благоприятстват. С напредването на хроничния процес се появяват признаци на изостряне – задух, усещане за бодежи в гърдите, влошаване на общото състояние и намалена работоспособност. 
Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването между 5 и 10% от българите са диагностицирани с ХОББ, но от тях само 75 000 души се лекуват. По неофициални данни броят на пациентите с ХОББ в страната е поне 500 000 души. Статистиката на Европейското респираторно дружество показва, че всяка година  300 000 души  в Европа умират от ХОББ. 

„През зимните месеци пациентите с ХОББ трябва да избягват струпване на хора, срещи с болни от респираторни заболявания, да спазват правилен режим на хранене и на движение, както и да ограничат алкохола и цигарите. Препоръчително е да избягват студени помещения, да носят предпазна маска и да проветряват често помещенията, които обитават. Нужно е също да избягват отопление с дърва, защото димът и саждите влошават ХОББ-а, а при влажно и мъгливо време да не излизат навън за продължително време. Препоръчва се прием на витамини и поставяне на противогрипна ваксина”, споделя д-р Царина Цанева, пулмолог в МБАЛ – Ловеч.
В много случаи ХОББ се диагностицира със закъснение, когато заболяването вече е в напреднал стадий. За да се постави диагноза, се използват общи и специфични изследвания. Общите включват физически преглед, рентгенова или компютърна томография, стрес тест за физическата активност на пациента, оксиметрия и кръвна картина. Специфичните изследвания са фокусирани върху изследване на дихателна функцията, включително измерване на дихателния обем.
Ако пациентът с ХОББ е диагностициран с лека степен на заболяването, е нужно минимално лечение и спазване на здравословен начин на живот – отказване от тютюнопушене (ако болният е пушач) и елиминиране на вредните фактори. Ако заболяването е в умерена или тежка форма обаче се прилага лечение с медикаменти, кислородна терапия, а понякога дори хирургична намеса.

Подобни новини

Back to top button