АрмияЗдравеОбщество

Във ВВВУ „Георги Бенковски“ е възстановена традицията за доброволно кръводаряване

Центърът по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия с ръководител проф. д-р Румен Попов, д.м., в партньорство с ръководството на ВВВУ „Георги Бенковски“ в лицето на бригаден генерал Юлиян Радойски и екипът на училището организира коледна кампания за доброволно кръводаряване.

В продължение на два дни 46 курсанти и военнослужещи дариха 20 литра и 700 милилитра кръв.

Екипът от ВМА в състав : д-р Емил Качамилски – ръководител на „Второ отделение кръводаряване“, д-р Анна-Мария Дачева- началник отделение „Качествен контрол на кръвта и кръвните продукти“, две медицински сестри, една лаборантка и две изпълнителки предразполагаха и помагаха на момичетата и момчетата, болшинството от които за първи път кръводаряват.

В кампанията се включиха и ветерани кръводарители. Като старшина Валентин Димитров, който дарява по 2-3 пъти през годината, а началото е преди 28 години.

Майор Владимир Иванов, старши помощник-началник на служба „Управление качеството на обучение и акредитация“ пък е с кръводарителски стаж от 10 години.

Тъй като дните преди края на годината са изключително напрегнати и за ВМА, кръводарителите от ВВВУ ни оказаха голяма помощ, благодари старшата сестра на Центъра Татяна Борисова.

Курсанти, военнослужещи и служители на училището са се отзовавали на  конкретни и спешни призиви за нуждаещи се от кръв пациенти чрез Районния център по трансфузионна хематология- Плевен. Но след възстановяване на ВВВУ „Георги Бенковски“ не е провеждана кампания за доброволно кръводаряване за нуждите на Центъра по трансфузионна хематология към Военномедицинска академия. Тази постави анчалот на продължение на традицията отпреди години, унформират от висшето училище.

Подобни новини

Back to top button