Образование

Пълно с живот и идеи за бъдещето, училището в с. Мечка отбеляза 150 години от създаването си

Сто и петдесет години светско образование празнува през тази година ОУ „Христо Ботев“ в с. Мечка.

На 15 декември тои юбилей беше отпразнуван с много приятели и гости.

Начало на светското образование в селото се поставя през далечната 1872 г. и първоначалните занятия са се провеждали в… местната казанка варене на ракия. През 1879 г. в за училище в селото се строи общинска сграда с две учебни стаи, имало е и учителска стая. Сградата се е намирала на мястото на днешния интернат. Последователно през годините училището се е премествало и в други сгради заради нарастващия брой ученици. През 1928 г. е съборена старата сграда на централното училище, а през следващата година е поставен основният камък на новата сграда. Сградата на новото училище е открита е тържествено открита и осветена на 26 октомври 1930 г. Това е училището, където и днес учат 165 ученика. От четири години то е обединено и в него учениците продължават обучението си до десети клас. В горните класове се изучават различни специалности и това дава възможност за една бъдеща реализация на завършилите образованието си ученици.

Празникът събра в салона на училището ученици, родители и гости за тържеството. Програмата се посрещна с интерес – учениците показаха впечатляващи способности, с изпълнение на песента от филма „Вчера“, рап, химна на любимото училище.

Приветствени думи за празника произнесоха директорът на училището – Цветеслава Симеонова, кметът на селото – Кирил Кирилов, бивши и настоящи учители. Топло приветствие отправи Албена Тотева, началник на РУО – Плевен. Тържеството завърши с връчване на плакети на бивши и дългогодишни учители в училището.

Макар и с фасада, износена от годините и нуждаеща се от ремонт, вековното училище продължава своя живот. И дори има собствен химн, което изпълва с гордост и учители, ученици.

Текст и снимки: Цветанка Христова

Подобни новини

Back to top button