НаукаОбразование

Плевенски ученик е в националния отбор за олимпиадата по астрофизика

През май месец бяха избрани най-добрите ученици по астрофизика в страната. Те ще представят България на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика тази година. Това са Лора Лукманова (10 клас, СМГ), Баян Гечев (11 клас, СМГ), Константин Кръстев (12 клас, ПМГ Бургас), Владимир Миланов (12 клас, НПМГ) и Михаил Банков (12 клас, МГ Плевен), съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Петимата ни олимпийци ще премерят знания с най-силните състезатели по астрофизика от 10 до 20 август в гр. Хохув, Полша.

Националният отбор по астрономия и астрофизика се формира от учениците, класирани на първите пет места във възрастова група 11-12 клас в Националния кръг на олимпиадата по астрономия.

Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Лора Лукманова е ученичка в 10 клас на СМГ. Тя за първи път е част от националния отбор по астрофизика. Страстта ѝ към астрономията идва след 7-8 клас, когато се включва в школите на Александър Куртенков. След това Никола Каравасилев я подготвя за олимпиадата по астрономия. Досега Лора има впечатляващи постижения на международни състезания. Тя е участва два пъти на Международната олимпиада по астрономия, където печели два златни медала – съответно за младша (абсолютно първо място) и старша група. На Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT 2022) в Грузия печели отборен бронзов медал, а на Европейската олимпиада по експериментални науки (EOES 2023) – отборно сребро.

Баян Гечев е ученик в 11 клас в СМГ и за втори път е част от националния отбор по астрофизика. Той започва да се интересува от астрономия и физика в 8 клас, когато се явява на различни състезания. Учителите, които са го подготвяли, са Александър Куртенков по астрономия и Георги Александров по физика (доскорошен състезател по физика и астрономия). На миналата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика Баян печели сребърен медал. А на Европейската олимпиада по физика – печели бронзово отличие.

Константин Кръстев е ученик в 12 клас в ПМГ Бургас и за трети път е част от отбора. Астрономията го привлича в 8 клас, а в 9 клас и физиката. Досега Константин е участвал на три издания на Международната олимпиада по астрономия, където е спечелил един сребърен и един бронзов медал. В двете му участия на Международната по астрофизика той е завоювал един бронзов медал. Също така, той е печелил бронз по физика от Международната Жаутиковска олимпиада през 2022 г.

Владимир Миланов е ученик в 12 клас в НПМГ и за първи път ще е част от отбора по астрофизика. Той от малък се интересува от наука и енциклопедиите са му били любимо четиво. Владимир се включва в националните олимпиади по астрономия и физика в 8 клас. Основните учители, които най-много са го вдъхновили за физика и астрономия, са Христо Пеев, Жана Кюркчиева и Венцислав Кръстев. Тази година на престижния международен турнир Romanian Master of Physics Владимир спечели бронзов медал.

Михаил Банков е ученик в 12 клас в МГ Плевен и за първи път е в отбора по астрофизика. Страстта му към астрономията започва още в 5 клас, когато се включва в различни състезания. Учителят, на когото дължи най-много за подготовката си по астрономия и физика, е Ванилия Беремска. Михаил е златен медалист по астрономия от Международната олимпиада миналата година. Но освен това той се интересува и от информатика, където печели сребърен и бронзов медал от Romanian master of informatics и сребърно отличия от Европейската младежка олимпиада по информатика през 2020 година.

От Международната олимпиада по астрономия и астрофизика българските състезатели са спечелили 53 медала към 2022 г: 13 златни, 18 сребърни, 22 бронзови.

Подобни новини

Back to top button