НПООбществоСоциални

62 деца, пострадали в ПТП, ще получат помощ за лечение и рехабилитация

Две от децата, подкрепени от Национален дарителски фонд, са от област Плевен

Близо 80 000 лв. ще получат 62 деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия през втората половина на тази година, за да посрещнат нуждата от лечение и рехабилитация. Средствата са набрани чрез дарения, постъпили в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. Тази година парична помощ получават всички деца, чиито родители са подали заявления за подкрепа в Българския Червен кръст.

За област Плевен 2 деца ще получат тази помощ едното е с тежка степен на увреждане и ще получи 2000 лв., а другото е с лека степен на увреждане и ще получи 500 лв., информира директорът на БЧК – Плевен, Габриела Хитова.

Събитието по връчване на финансовата помощ ще се проведе на 21.12.2022г.от 11:00 ч. в офиса на БЧК-Плевен ул. Димитър Константинов 23а. Очаква се да присъстват представители на СБА – Плевен и на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Плевен.

Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП е създаден през 2005 г. по повод 1 юни – Международния ден на детето.

Водени от стремежа да подкрепят най-невинните жертви на „войната“ по пътищата и да облекчат техните страдания, Българският Червен кръст, ГД “Национална полиция”, в лицето на отдел „Пътна полиция” към МВР, Българската професионална футболна лига, Съюзът на българските автомобилисти и Българският футболен съюз инициират създаването на „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия“. Страните подписват споразумение за сътрудничество в областта на превенцията на пътнотранспортните произшествия, като си поставят за цел да провеждат периодични информационни, благотворителни и фондонабирателни кампании за осигуряване на финансова подкрепа за лечение и рехабилитация на деца, които вследствие на пътна злополука са получили различни по степен увреждания.

Към Фонда се присъединяват и други институции, загрижени за живота и здравето на българските деца. Днес в него членуват ГД “Национална полиция” – отдел „Пътна полиция“ към МВР, Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Съюз на българските автомобилисти, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ,Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България, „Здравноосигурителен институт” АД, „Медицински център – Булмедика“ ООД, Българска асоциацията на пострадали при катастрофи, ЗК „Лев Инс“ АД, Фондация „Приказка за пътя“ и др.

Под мотото „Да опазим децата на пътя” партньорите във Фонда набират средства чрез съвместни благотворителни инициативи, които два пъти годишно – за Деня на детето и преди Коледа, по време на специално организирани тържества предоставят на семействата на пострадалите деца.

От създаването на Фонда през 2005 г. досега БЧК е предоставила финансова помощ на стойност 644 177 лв. като са подпомогнати семействата на 1 028 деца от цялата страна, пострадали от пътнотранспортни произшествия.. Фондът работи активно и за превенция на пътния травматизъм и за опазване на живота и здравето на българските деца. С обединените усилия на партньорите се организират уроци по пътна безопасност и първа помощ, викторини за правилата на пътното движение, състезания за майсторско управление на велосипед и др.

По-големи инициативи и кампании:

Благотворителен футболен мач с участието на футболните звезди от Световното първенство през 1994 г.;

Благотворителен концерт под надслов “На Моника с любов” за подпомагане лечението на деца, пострадали при пътни инциденти;

Благотворителен търг с произведения на изкуството под патронажа на министъра на финансите;

Кампания за индивидуално фондонабиране чрез телемаркетинг и директен мейлинг;

Продуктова кампания на БЧК и „Петрол“ АД;

Благотворителна кампания с картички, продавани в бензиностанциите „Лукойл“;

Отчисления от учебни такси и набиране на средства с благотворителни касички – Частно училище “Дорис Тенеди”, член на Партньорската мрежа на БЧК;

Дарения по ведомост от месечните възнаграждения на служители в Уникредит Булбанк, МВР и БЧК;

Съвместната кампания на Кока-Кола ХБК България и ОМВ България

Стъклената къща

Нашите усилия са само една малко част от това, което всички ние заедно можем да направим за здравето и живота на жертвите на «войната» по пътищата.

Инициатива “Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!” – в партньорство с United Colors of Benetton с цел превенция.

Национална фондонабирателна кампания „Заедно можем повече“

Банкова сметка:

IBAN в BGN: BG64UNCR 7630 1077 1341 33

BIC: UNCRBGSF

Банка: УниКредит Булбанк

Подобни новини

Back to top button