ИсторияКултураОбразованиеОбщество

Темата за патриотичното възпитание обсъждаха в Средношколско общежитие „Данаил Попов“

Кръгла маса на тема „Децата и патриотичното възпитание“ събра заедно в Плевен тези дни ученици, педагози и историци. Организатор и домакин на проявата стана Средношколското общежитие „Данаил Попов“, като инициативата бе част от програмата по повод 30-годишния юбилей на образователната институция.

Срещата откри директорът на Общежитието Веселка Лилова, която приветства участниците във форума и подчерта безспорната важност на темата. „Няма как да говорим за добро и стойностно образование без в тази формула да включим и обучението по родолюбие. Идеята на тези наши срещи е да насочим вниманието на младите към историята, към традициите и да ги накараме да се интересуват повече от своите корени“, посочи Веселка Лилова.

В дискусията се включиха д-р Галина Цветкова – председател на Общинския комитет „Васил Левски“, Петко Дилков – краевед и дългогодишен председател на плевенското дружество по краезнание, Златка Чардакова – уважаван педагог и дългогодишен член на преподавателския екип, автор и на логото на общежитието. Срещата уважиха още Цветелина Стойкова – директор на ПГ по механоелектротехника в Плевен – приятел и дългогодишен партньор на СО „Данаил Попов“, представители на Ученическото общежитие в Ловеч в лицето на неговия директор Илиян Докторов и на зам.-директора Елина Петрова.

По време на разговора д-р Галина Цветкова разказа за дарителската кампания, проведена преди години за изграждането на паметника на Данаил Попов в Плевен. Тя припомни, че именно благодарение на десетките родолюбиви плевенчани на 5 май 2016 г. паметникът е открит. Мемориалът е разположен на едноименния булевард в града и е по проект на арх. Иво Петров и скулптора Красимир Рангелов. По-рано тази година, по инициатива отново на д-р Цветкова, Средношколското общежитие получи като дарение портрет на своя патрон. Автор на платното е художникът Венцислав Василев. Копие на картината д-р Цветкова дари и на Регионалния исторически музей.

Специална роля в Кръглата маса бе отредена на учениците от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Свилен Стойчев – старши възпитател, и на ученици от Математическа гимназия „Гео Милев“, които представиха свои есета по темата.

По време на срещата бяха обявени и поздравителни адреси, получени по повод 30-годишния юбилей на ОС „Данаил Попов“ от председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, от председателя на Постоянната комисия по „Образователна политика и читалищна дейност“ в местния парламент Цветелин Горанов, от Ученическото общежитие в гр. Велико Търново. „Благодаря за вниманието на всички, които по един или друг начин уважиха нашия празник за 30-годишния ни юбилей“, заяви Веселка Лилова. На финала на срещата тя съобщи, че със средства, дарени лично от д-р Галина Цветкова и с подкрепата на Фондация „Съвременна плевенска медия“ с представител Иванка Ватева предстои да бъдат изработени символите на ОС „Данаил Попов“. Институцията избра свое мото и лого чрез конкурс, обявен през м. май тази година.

Подобни новини

Back to top button