ЗдравеОбщество

Водещ специалист оглави Клиниката по гръдна хирургия в „Сърце и мозък“ – Плевен

Проф. Евелин Обретенов, един от водещите гръдни хирурзи у нас, застава начело на Клиниката по гръдна хирургия на „Сърце и мозък“ в Плевен. Той поема поста по покана на ръководството на високотехнологичната болница и вече е на разположение на своите пациенти.

Проф. Обретенов е завършил медицина в Медицинска академия – София през 1979 г. Професионалната си кариера започва в Стара Загора през 1981 г. Започва да специализира гръдна хирургия през 1988 г., а специалност придобива през 1993 г. Следва защита на дисертация 2001 г., хабилитиране през 2004 г., през 2015 г. придобива и научната степен „професор“.

От 1995 г. проф. Евелин Обретенов е ръководител на Клиниката по гръдна хирургия към УМБАЛ – гр. Стара Загора. През 2005 г. е номиниран за Лекар на годината от Районната колегия на Българския лекарски съюз за активен принос в развитието на специалността.

Освен лекар, проф. Обретенов е и дългогодишен преподавател. Републикански консултант е по гръдна хирургия за областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас от над 20 години. Член е на Експертния съвет към министъра на здравеопазването по гръдна хирургия и към БЛС.

„Самият аз съм потомствен лекар. Посветил съм живота си на грижата за здравето на хората и никога не съм съжалявал за това“, споделя за себе си проф. Обретенов. Убеден е, че успешната работа винаги се случва в екип и в това, че всеки добър лекар трябва да споделя своя опит и знания с тези след него. Съветът му към пациентите е при здравословен проблем задължително да търсят компетентната специализирана помощ, защото няма нищо по-важно от здравето!“

Клиниката по гръдна хирургия на болница „Сърце и мозък“, Плевен притежава най-високото – III ниво на компетентност. В клиниката се извършват всички съвременни минимално инвазивни оперативни интервенции и ендоскопски операции, щадящи пациента и спомагащи за бързото му възстановяване с минимален болничен престой. Екипът притежава висока експертиза в диагностиката и лечението на комплексни заболявания на гръдната стена, перикарда, белите дробове, плеврата, трахеята и бронхите, медиастинума, диафрагмата и хранопровода. Операционният блок разполага с модерни операционни зали, анестезиологични и ехографски апарати, ендоскопска и бронхоскопска техники от последно поколение, инструментариум, който в пълна степен покрива широкия диапазон на работа в клиниката. За своевременна диагностика се използват модерна биохимична, патологична и генетична лаборатория, компютър – томограф, преносим рентгенов апарат, за трудно подвижни пациенти, по време на или след операция.

Подобни новини

Back to top button