ЗабавленияОбразованиеСветски новини

Ценна награда за Общинския център в село Байкал

Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, община Долна Митрополия е един от 15-те наградени от близо 2000 проекта/дейности, свързани със Световното събитие “100 часа Астрономия”. За това информира директорът на Центъра, Иво Джокин.

От 1 до 4 октомври 2022 г. Международният Астрономически Съюз IAU, Office for Astronomy Outreach (OAO) проведе световно събитие – 100 часа астрономия. За тазгодишната тема програмата е вдъхновена от мотото на OAO „Астрономия за всеки“.

То има за цел не само да отпразнува 10-ата годишнина на OAO, но и да покани аматьори и професионални астрономи, учители и ентусиасти по астрономия от целият свят да си сътрудничат, за да направят астрономията по-приобщаваща за всички хора на Земята. По този начин се дава възможност на най-много хора, от деца до възрастни, да се докоснат до Вселената и науката Астрономия.

Общинският център в Байкал проведе няколко събития: “Под звездите на Дунав” с участниците от проекта на Дунавският университет в Кремс Римски кораб Лусория, посрещнат на брега на река дунав при с. Байкал и с деца и ученици от общинските училища. Дейностите включваха наблюдения с телескоп, лазерно астро шоу на видимите за сезона съзвездия и свързаните с тях митове и легенди и значението на астрономията като наука за един по-мирен и толерантен свят.

Наградата е телескоп BRESSER NANO AR-70/700 AZ, любезно дарен от партньорите на OAO Sterren Schitteren Voor Iedereen (Stars Shine For Everyone – SSVI), Leiden University и BRESSER в специално издание на програмата Telescopes for All (Телескопи за всички).

Телескопът ще бъде предоставен за ползване от всички училища и детски градини от община Долна Митрополия. Събитието беше част от конкурса NameExoWorlds 2022 (Дай име на екзосвят) във връзка с 20 не наименувани екзопланети, които ще бъдат наблюдавани с телескопа на NASA James Webb Space Telescope, информира още г-н Джокин.

Подобни новини

Back to top button