ЕкологияКлимат

През януари температури от минус 12 до плюс 18 градуса

За Плевен рекордите за месеца са минус 25 и плюс 21,5 градуса

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 12 и минус 7 градуса, по Черноморието – около минус 3 градуса, а най-високите температури ще са между 13 и 18 градуса. Това съобщи за БТА Анастасия Кирилова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в България на Отдела „Метеорологични прогнози“ в НИМХ.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма – от 0 до 4 градуса, а в планинските райони – между минус 10 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.

Януари ще започне със сравнително топло и сухо време. В планините и планинските райони ще бъде слънчево, а в низините и котловините, особено в часовете преди обяд, предимно облачно и мъгливо. Около средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, но в по-голямата част от страната ще останат над климатичните норми. Облачността и над планинските райони ще се увеличи, повишава се и вероятността за валежи, предимно слаби и от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще се задържат близки или по-високи от обичайните. През повечето дни има и повишена вероятност за валежи на повече места, предимно от дъжд, който във високите полета, в ниските планински райони и на места в Северна България ще преминава и в сняг. В края на десетдневието вероятността за валежи е относително по-малка.

През третото десетдневие изгледите за температурите са да бъдат близки, а в западните райони и по-високи от климатичните норми. По-голяма вероятност за обстановки с валежи на повече места има в началото и около средата на десетдневието. През последните дни от месеца се повишава вероятността за слънчево време и с относително по-високи температури в планините, и за предимно облачно и мъгливо време в низините.

Характерните особености на месецата показват, че януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на арктичен въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи – типична зима. В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания, образуват се преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка.

Средният месечен брой дни със снежна покривка през януари е най-голям в Северозападна България – около 20 и най-малък по Черноморието – от 2 до 5.

Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината – след нахлувания на арктичен въздух, стихване на вятъра и изясняване. Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в град Трън на 7 януари 1947 г.

За Плевен рекордите за месеца са минус 25 градуса, измерени на 31 януари 2012 г., а най-топлата дата е 15 януари 1993 г., когато са измерени 21,5 градуса. Характерните за Кнежа големи студове са записани в статистиката с рекордните минус 35,5 градуса от 8 януари 1947 г. Общо 5 отрицателни рекорда са записани в Плевен през 1947 г. През 1942 г. те са били 4.

Подобни новини

Back to top button