ЗдравеОбществоСтраната

COVID-19, грип и респираторен вирус могат да се съберат в едно

Има опасност COVID-19, грип и респираторен вирус да се съберат в едно, но това не е нещо неочаквано и невероятно, защото живеем от хиляди години с тези вируси, но щом сме оцелели дотук, няма причина да смятаме, че ще има някаква драма. Това обясни вирусологът проф. Радостина Александрова пред „Нова нюз“.

По думите й има повишена заболеваемост от грип сред малките деца. „Когато се върнахме към нормалния начин на живот след пандемията от коронавирус, грипът се върна. По-рано започна тази типична активност на грипа през есенно-зимния сезон. Децата още в първите години се срещат с тези болестотворни агенти“, посочи още тя.

За лечението проф. Александрова припомни, че антибиотиците действат при бактериална инфекция, при вируси няма ефект. „Важно е родителите да не изпадат в паника, да опитат да понижат температурата. Място за излишна драма няма“, успокоява тя и допълва, че между 40 и 60% е въздействието на грипната ваксина.

„Колкото повече време имаме за себе си, за близките си, за действие на открито, сред природата, това би повишило имунната ни система. Като деца играехме по цял ден навън, сега се чудим как да отлепим децата от телефоните. Назад към нормалността!“, призова проф. Радостина Александрова.

Подобни новини

Back to top button