ОбществоПолиция

Големи количества недекларирана валута е открита на Дунав мост 2

Недекларирана валута с левова равностойност в размер на 1 077 264 лв. откриха митнически служители на ТД Митница Русе при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост 2. 
На 30.12.2022 г. митнически инспектори спират за щателна проверка в района на ГКПП Дунав мост Видин–Калафат товарен автомобил с турски регистрационни номера, превозващ хартия на ролки от Чехия за Турция. В товарното помещение митническите служители откриват чанта пълна с 9 пакета. 6 от пакетите са облепени с прозрачно фолио, а три от тях са увити с амбалажна хартия. След разопаковането им инспекторите установяват, че всички пакети съдържат валута в купюри от шведски крони. Общото количество недекларирана валута е 6 млн. шведски крони, а левовата им равностойност е 1 077 264 лв.
При друг случай на 03.01.2023 г. отново в района на ГКПП Дунав мост Видин–Калафат митнически служители извършват проверка на товарен автомобил с турски регистрационни номера, превозващ домашни потреби от Великобритания за Иран. Шофьорът декларира, че пренася 5000 евро, но в хода на проверката инспекторите установяват, че в естествени кухини на кабината са укрити множество пакети, съдържащи пачки с британски паунди, обвити с прозрачно фолио. Общото количество на откритите пари е 100 000 британски паунда с левова равностойност 223 138 лв. 
За случаите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

Подобни новини

Back to top button