Водещи новиниПолицияСвета

В Любеново барети задържаха британски гражданин, издирван от Интерпол за тероризъм

Причина в акцията да вземат участие спецчасти е, че в червената бюлетина изрично било записано, че издирваният е изключително опасен, въоръжен и агресивен

Акцията е проведена във вторник, 10 януари 2023 година, около 14 часа, съобщи БТА, като се позова на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.
Задържаният Дейвид Бодил е на 28 години. Той е издирван в Манчестър във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. Според информация на британските власти, в дома на мъжа там са намерени взривни вещества и чертежи за изработка на експлозиви. Има данни, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи.
Според БНТ младият мъж е заловен в частен имот. Той пристигнал в България през ноември 2022 година и се настанил в къща в Любеново. Днес сутринта спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че Дейвид Бодил е въоръжен и може да окаже съпротива. По непотвърдена информация в хода на претърсванията полицията е открила литература за изготвянето на бомба.
Преди години бабата и дядото на Бодил са си купили къща в Любеново, съобщи БТВ. След като баба му умира, дядо му се връща обратно в Англия.
По първоначална информация имотът, в който е заловен британецът, е в непосредствена близост до фермата на Албена Симеонова, депутат от ПГ на „Демократична България“. Пред БНТ Албена Симеонова отрече информацията: „Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му. Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец… Още повече, че дядо му ми беше много близък. Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен. Аз съм го виждала за половин час”. Тя добави, че е много изненадана от ареста, защото изглеждал изключително нормален човек.
Дейвид Бодил обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. Той остава в ареста за 72 часа, прокуратурата ще иска постоянния му арест докато тече производството по екстрадиция.

Подобни новини

Back to top button