ЕвропаИсторияЛичности

Ден в памет на жертвите на Холокоста: „Хитлер не спечели!“

Днес, 25 януари Ирене Шашар (на снимката), оцеляла във Варшавското гето, направи обръщение на пленарна сесия в Брюксел, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

„Днес отдаваме почит на жертвите на Холокоста и потвърждаваме непоколебимия ни ангажимент срещу антисемитизма, расизма и други форми на омраза. Европа помни“, подчерта председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, откривайки церемонията. Тя предупреди, че съучастническото мълчание на мнозина е направило възможни ужасите на нацизма, и подчерта, че „Европейският парламент не е безразличен – ние се противопоставяме на отричащите Холокоста, на дезинформацията и на насилието“.

„Ще изслушаме вашата история. Ще си вземем поуки. Ще запомним“, заключи тя, преди да даде думата на г-жа Шашар.

По време на речта си Ирене Шашар разказа как е оцеляла от ужасите на нацизма във Варшава като „укривано дете на Холокоста“, спасявайки се през канализацията до „арийската страна“ на Варшава, където приятелите на майка ѝ им помагат. Днес тя живее в Израел и каза: „Бях благословена с възможността да имам деца и внуци. Направих това, което Хитлер толкова упорито се опита да предотврати. Хитлер не победи!“

Говорейки за продължаващата война и терористичните атаки от 7 октомври, тя заяви, че е напуснала страната си „след насилие, убийства, изнасилвания и терор“ и помоли евродепутатите за тяхната солидарност и подкрепа, за да върнат заложниците при семействата им.

След 7 октомври „възраждането на антисемитизма означава, че омразата на миналото все още е с нас“, предупреди г-жа Шашар. „Евреите, които живеят в Европа отново не се чувстват в безопасност. След Холокоста това трябва да е неприемливо. „Никога повече“трябва наистина да означава „никога повече“.

Позовавайки се на Европа, която е успяла да загърби старата омраза и да се обедини, тя заяви, че мечтата ѝ е „моите деца, всички деца, живеят в един мирен Близък изток, в който няма омраза, особено към нас, евреите. В мечтата ми евреите намират безопасност и сигурност на всяко място, което наричат свой дом. А антисемитизмът най-накрая остава в миналото“.

Г-жа Шашар заключи, че докато тя е победила Хитлер, нейните внуци сега трябва да се борят за своето оцеляване. „Призовавам вас, Парламента на Европа, да помогнете за осъществяването на моята мечта. Заедно с вас можем да сложим край на антисемитизма и да постигнем траен мир“.

След речта на г-жа Шашар, членовете на ЕП запазиха минута мълчание. Церемонията приключи с изпълнение на сопраното Шева Теховал и Марсело Нисинман на „Кадиш“ от Морис Равел.

Родена на 12 декември 1937 г. като Рут Левковиц, Ирене Шашар оцелява във Варшавското гето. След като баща ѝ е убит от нацистите, тя избягва от гетото с майка си през канализацията в друга част на Варшава, където е била „укривано дете“ до края на войната. След това с майка ѝ се местят в Париж. След смъртта на майка ѝ се премества в Перу, където е осиновена от роднини. След като учи в САЩ, на 25-годишна възраст се премества в Израел и става най-младия член на факултета в Еврейския университет. Днес тя живее в Модиин, Израел. През 2023 г. публикува биографията си „Аз победих Хитлер“.

Снимка: стопкадър от видеозапис на церемонията

Подобни новини

Back to top button