COVID-19Водещи новиниЗдравеОбществоПлевен и страната

Ангел Кунчев обясни разликата между грипа и ковид

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни днес в сутрешния блок на Би Ти Ви, че разликата между COVID-19 и грипа е, че вторият започва рязко с общите симптоми – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло.

Във вторник (10 януари) в Бургас беше обявена грипна епидемия – първата област в страната, която обяви такава. По думите на Кунчев най-вероятно следващите области ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик, Добрич. Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици.

„През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна част от учениците и родителите го желаят, от друга страна се правят известни икономии от отопление и т. н. Но ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви. А и грипната ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, отбеляза главният държавен здравен инспектор.

По думите му особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Отбеляза, че изведнъж на този свободен терен решили да се върнат не само грипът, но и варицелата, скарлатината и други респираторни вируси.

Епидемиологът напомни също, че на пазара има антивирусни препарати, които помагат много при грип, ако се приложат при първите симптоми.

Подобни новини

Back to top button