ОбществоПраво

Дейвид Бодил остава под стража, утре е делото за екстрадирането му

На 12.01.2023 година (четвъртък), от състав на Плевенски окръжен съд ще се гледа наказателното дело във връзка с екстрадирането на британския гражданин Дейвид Бодил, заловен в с. Любеново, обл. Плевен.

Същият има издадена Заповед за арест от Великобритания, тъй като е обвинен по Закона за взривните вещества, за което се предвижда наказание доживотен затвор.

Днес, 11.01.2023 година, състав на Окръжен съд – Плевен наложи на британския гражданин Дейвид Бодил мярка за неотклонение „Задържане под стража“, във връзка с издадена по отношение на същия Заповед за арест от съд във Великобритания.

Лицето е издирвано с цел провеждане на наказателно производство за извършено престъпление по Закона за взривните вещества от 1883 година – наказания за приготовление или притежание на експлозиви при подозрителни обстоятелства, което е престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс на Република България.

Съдът в мотивите си е изложил, че към настоящия момент може да се направи обосновано предположение, че лицето е извършило престъпление, което се наказва с доживотен затвор. Освен това, след извършване на деянието е напуснало Обединеното Кралство и се е укривало в село Любеново, Плевенска област. Тези обстоятелства, както и това, че няма настоящ и постоянен адрес в Република България, са в състояние да го мотивират да се укрие и да осуети предприетото спрямо него наказателно преследване, ако бъде взета по-лека мярка за неотклонение спрямо него.

Поради изложеното, съдията-докладчик по делото е уважил искането на прокуратурата и е взел най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Плевен не е окончателно, то може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд – Велико Търново в тридневен срок, считано от днес.

Разглеждането на делото за екстрадиция е насрочено за 14:00 часа.

Подобни новини

Back to top button