Водещи новиниОбществоПраво

Днес в 13:30 ще решат мярката за неотклонение на Дейвид Бодил

Днес, 11.01.2023 година, по искане на Окръжна прокуратура – Плевен, в Окръжен съд – Плевен ще се гледа мярката за неотклонение, по отношение на британския гражданин Дейвид Б. Същият е издирван с червена бюлетина на Интерпол, във връзка с разследване за подготовка на терористични действия.

Разглеждането на мярката за неотклонение е насрочено за 13:30 часа, на четвъртия етаж в Съдебната палата в град Плевен.

Припомняме, че 28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, беше задържан вчера в село Любеново, община Никопол.

Бодил е бил обявен за издирване във връзка с разследване за подготовка на терористични действия. В дома му във Великобритания са открити незаконно притежавано оръжие, боеприпаси и материали за изработването на самоделни бомби.

Искането за издирване на британеца дошло у нас от Манчестър. Той пристигнал в България през ноември 2022 г. Дори обявил в социалните мрежи, че напуска Великобритания и не смята да се връща. В България Дейвид се настанил в къща в село Любеново, в която са живели баба му, починала преди 2 години, и дядо му, който се е върнал в Англия.

Спецчасти от отряда за борба с тероризма нахлули в имота, тъй като имало данни, че чужденецът е въоръжен и може да окаже съпротива. Твърди се, че във Великобритания Дейвид Бодил е контактувал с крайнодесни групи. „Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Люченово, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Депутатът от „Демократична България“ Албна Симеонова заяви още вчера пред медии, че няма нищо общо с арестувания британец, след като по първоначална непотвърдена информация беше съобщено, че той бил намерен в нейната биоферма или най-малко в съседство с нея. Албена Симеонова изрично каза, че имотът на баба му и дядо му, в който Бодил е живял от ноември 2022 г., се намира в другия край на селото, далеч от нейната ферма за биопроизводство. Тя познавала британеца и му помогнала да си включи тока и водата в къщата, понякога и му превеждала. 

„Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец. Още повече, че дядо му ми беше много близък“, каза пред БНР депутатът.

Албена Симеонова раказа, че дядото и бабата на Дейвид, Филип и Джани, си купили преди години къща в село Любеново. Тя заяви, че е изненадана от ареста на Бодил. Виждала го е само за половин час, когато му превеждала в кметството, защото никой в селото не говорил английски. Според нея издирваният с червена бюлетина от Интерпол изглеждал изключително нормален.

Подобни новини

Back to top button