Водещи новиниОбществоПолиция

В с. Глава специализирана полицейска операция установява дейността на група, набирала хора за просия в Швеция

На 10 януари на територията на с. Глава, община Червен Бряг, е започнала международна специализирана полицейска операция, информира пресцентърът на МВР. В съответствие с утвърден план, служители на ГДБОП са извършили процесуално-следствени действия по следствено дело по описа на Окръжната прокуратура в Плевен. Делото е образувано след постъпила оперативна информация за група, организираща и извършваща престъпна дейност, свързана с набиране, транспортиране и последваща експлоатация на български граждани чрез принуда да просят на територията на Кралство Швеция.

Установено е, че организираната престъпна група се състои от шестима, всеки от които изпълнява строго определени задачи. Основните участници се намират на територията на Кралство Швеция.

В хода на операцията под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен и Окръжен следствен отдел към ОП-Плевен са извършени процесуално следствени действия – претърсване и изземване на адрес в с. Глава. Намерени и иззети са 6 мобилни телефона, 4 СИМ карти, списъци с отразени парични суми, тефтери, съдържащи данни за отчитани парични суми от жертвите на трафика, както и други документи, свързани с престъпната дейност. За срок до 24 часа по ЗМВР е задържана 57-годишна жена. 

Работата по случая продължава, предстои повдигане на обвинение за извършено престъпление по чл.321 от НК.

Предстои и изготвяне на европейски заповеди за арест на останалите участници в групата. Действията продължават съвместно с шведските власти.     

Подобни новини

Back to top button