ОбществоПраво

Дело за катастрофа със загинал в Кнежа мотоциклетист отпреди 7 години ще се гледа на 16 януари

Окръжна прокуратура протестира оправдателната присъда

Въззивно наказателно от общ характер дело 159/2022 ще гледа Апелативен съд (АС) – Велико Търново. Това е второ заседание по делото и е насроено за 11.00 часа на 16 януари.

Подсъдим по процеса е: Цветан И. К. (р. 1959г.)

От пресцентъра на АС – Велико Търново припомнят, че със своя присъда от 21.01.2022 г. по НОХД 677/2019 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Цветан И. К. за невинен в това, че на 18.03.2016 г., в гр. Кнежа, ул. „Димитър Бутански“, при управление на МПС – лек автомобил марка „Опел Кадет“, собственост на Ц. Д. Д. от гр. Бяла Слатина да е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в ЗДвП, а именно:

– чл. 25 ал. 1 от ЗДвП – „Водачът на ППС, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например да излезе от реда на паркираните ППС или да влезе между тях, да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност да премине в друга лента, да завие надясно или наляво, за навлизане по друг път или крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение“ – като преди да започне маневра за завиване в обратна посока (наляво), не се е убедил, че няма да създаде опасност за участник в движението, който се движил след него и така да извърши маневрата по безопасен начин за движещият се след него мотоциклетист С. Н. Д. от гр. Кнежа.

– чл. 38 ал. 1 от ЗДвП – „Завиването в обратна посока се извършва наляво от най-лявата пътна лента по посока на движението“ и ал. 3 – „При недостатъчна широчина, завиването в обратна посока може да започне и от друга част на платното за движение, но водачът на завиващото ППС е длъжен да пропусне и попътно движещите се от лявата му страна ППС“ – като извършил маневрата за завиване в обрантна посока без да пропусне попътно движещият се мотоциклетист С. Н. Д. от гр. Кнежа, по непредпазливост да е причинил смъртта на същия.

На основание чл. 304 от НПК, първоинстанционният съд изцяло оправдал подсъдимия по повдигнатото му по чл. 343 ал. 1 б „в“ вр. с чл. 342 ал. 1 от НК обвинение.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивен протест от Окръжна прокуратура – Плевен.

Подобни новини

Back to top button