ЕкологияКлимат

Идва затопляне, за утре само Плевенска област е в зелено

Жълт код за потенциално опасно време във вторник издадоха синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е за силен вятър в 27 области на страната, сочи картата на опасните явления на НИМХ. Единствено област Плевен е оцветена в зелено. 

Ще духа силен юг-югозападен вятър, с пориви 20-24 m/s. През нощта срещу сряда вятърът ще се усили още, предупреждават от НИМХ за област София. 

През нощта облачността ще бъде значителна и на отделни места, главно в западните райони, ще превали дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и още малко ще се понижи. Ще духа слаб, в Източна България и северно от планините – умерен южен вятър. Минималните температури ще са предимно между 2° и 7°, малко по-високи в районите, чувствителни на южен вятър, в София – около 3°.

Утре ще бъде доста ветровито, с умерен, в Източна България и северно от планините – силен вятър от юг-югозапад. Облачността ще бъде по-често значителна и на места ще превали дъжд. Ще се пренася топъл въздух и дневните температури също ще се повишат, максималните ще са предимно между 12° и 17°, в София – около 13°.

Над Черноморието облачността ще бъде по-често значителна, но вероятността за валежи е много малка. Ще бъде ветровито с умерен, временно силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-15°. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и на места ще превали сняг, под около 1200 метра – дъжд. Ще бъде много ветровито с до бурен, по високите и открити части временно ураганен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около 0°.

През следващите дни ще остане ветровито, с умерен и силен южен вятър. Ще бъде доста топло за средата на януари, особено в Източна България и районите разположени близо до северните склонове на планините, където минималните температури ще са около и над 10°, а дневните ще достигат 17°-18°. Ще преобладава облачно време, с временни разкъсвания на облачността. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в Западна и Южна България. В четвъртък се повишава вероятността в западните райони и Рило-Родопската област да са значителни по количество.

Подобни новини

Back to top button