БизнесВодещи новиниУслуги

4.462 лева за кубик вода в Плевен от 1 януари

Изненадаааа!

Или пък не. Както (подс)казаха от КЕВР водата в Плевен поскъпна от 1 януари тази година дори повече от поисканото от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Плевен.

За 2023 г. от дружеството бяха предложили в бизнес плана си за пет години напред комплексна цена на водата 4,36 лв./куб. м. с ДДС от началото на 2023-а.

Одобреното от Комисията е с 10 стотинки нагоре. Поскъпването в плюс е само в един компонент, но пък глав ият, доставяне – 3,298 лв. вместо 3,17 лв., с ДДС. За отвеждане от дружеството бяха поискали 0,35 лв. с ДДС и тази стойност се зпазва, а за пречистване е намалена от 0,84 лв. на 0,814 с ДДС.

Още на проведеното на 6 декември обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стана ясно, че през 2023 г. за 5 регионални дружества ще бъде предложено по-високо увеличение спрямо одобрените цени на ВиК услуги. Сред тези 5 „отличници“ е и ВиК – Плевен. Другите са Варна, Русе, Смолян и Стара Загора.

Явно това, че (не)изпълнението на важни показатели в бизнес плана, като процентът загуби, аварии по водопроводната мрежа, налягането в системата и нивото на покритие с услуги по пречистване на отпадъчни води, оценено като „средно“ или „добро“, не е достатъчно за корекция или поне по-поносимо за потребителите поскъпване.

Факт е, че от 1 януари 2020 г. досега водата в Плевен е поскъпнала с 54.9% – от 2,88 до 4.462.

Според калкулатора на НСИ за този период инфлацията е 26.1 на сто.

Подобни новини

Back to top button