АрмияОбществоПолитика

В присъствието на президента Радев беше открит комплекс за авиационно образование в Плевен

В присъствието на президента на Република България Румен Радев днес в Плевен беше открит Изнесен комплекс за авиационно образование (ИКАО) на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“. Сред гостите на церемонията бяха заместник-министърът на отбрана Теодора Генчовска, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, областният управител на Плевен Иван Петков, кметът на община Русе Пенчо Милков и др.

Държавният глава бе посрещнат с почетен строй от курсанти и преподаватели във ВВВУ, военнослужещи от Единния център за начална подготовка и военно поделение 38220, от ученици и студенти. Свещеници отслужиха водосвет за здраве и успех.

В словото си началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски подчерта, че комплексът се открива три години след възстановяването на училището, което беше закрито през 2001 г. Той подчерта, че преподавателският състав е увеличен и обновен. Бриг. ген. Радойски добави, че целта на училището е да се превърне не само в национален център за обучение на пилоти, но и да бъде фактор в световната авиационна карта, да се превърне в център за обучение на кадри за авиацията в Източна Европа. 

Плевен, освен пазител на българската история, винаги е бил и си остава авиационен град, люлка на българската военна авиация, каза в словото си президентът Румен Радев, който е и възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Днешното събитие по своята значимост е сравнимо с възстановяването на Военновъздушното училище и то е важен акт за системата на висшето военно образование, за региона на Плевен и цялата българска авиационна общност. То е важна стъпка в развитието на българската авиация, а тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея, добави още президентът.

Кметът на община Плевен Георг Спартански подчерта в поздравлението си, че създаването на авиационният комплекс е пример за доброто взаимодействие на централната и местната власти, които трябва да работят заедно, да имат обща цел и да полагат общи усилия в интерес на обществото.

Президентът Радев връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите от 011-о класно отделение, специализация „Летец-пилот“, защитени след теоретичен курс пред Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. След това държавният глава разгледа новооткрития комплекс и се срещна с курсанти, студенти и ученици.

С решение на Общинския съвет в Плевен през 2020 година на ВВВУ „Георги Бенковски“ беше предоставена сградата на закритото училище „Марин Дринов“. След предоставяне на сградата районът беше почистен, направен беше мащабен ремонт.

В комплекса са изградени център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места за настаняване и два апартамента за гост-преподаватели, 12 кабинети на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли. Предстои реализиране на втория етап, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

Информация: БТА

Снимки: Цветанка Христова, Красимир Митов

Подобни новини

Back to top button