ЕкологияКлимат

Достижим ли е температурният рекорд за тази дата в Плевен

Рекордно висока температура от 20 градуса е измерена днес в Търговище, обяви Националният институт по метеорология и хидрология. Досегашният максимум, измерен там на 18 януари е измерен през 1955 г. – 16.5 градуса.

За Плевен най-топъл е бил 18 януари през 1956 г., когато са регистрирани 19 градуса. Десет години по-рано пък – през 1946 г. в града ни са отчетени минус 15.8 градуса.

Предупреждение за силен и бурен поривист вятър остава в сила и за утре в цялата страна. В областите Монтана и Враца то е от най-високата, трета степен – код червено.

Максималните температури и днес ще бъдат необичайно високи, в повечето райони между 15° и 20°. Ще има променлива облачност, на места със слаби превалявания от дъжд.

Много силен южен вятър ще духа и през следващото денонощие, особено силен и поривист по северните склонове на планините. Националният институт по метеорология и хидрология обяви червен код за опасно силен вятър за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново.

И утре ще остане необичайно топло, с максимални температури в повечето райони между 16° и 21°. Във вечерните часове в западните части ще завали, по-интензивно в крайните северозападните райони. Изключително ветровито време и в планините. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има валежи от дъжд, над 2000 метра – от сняг.

В Източна България и в петък ще продължи да духа силен южен вятър, но в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква по-студен въздух. Очакват се почти повсеместни валежи, по-значителни в Западна и Южна България, а с предстоящото понижение на температурите, по-късно през деня във високите полета на Западна България, дъждът ще преминава в сняг.

След временно спиране, през почивните дни отново ще вали, предимно дъжд, а в Западна България дъжд и сняг.

Снимка: ФБ, Маргарита Чапанова

Подобни новини

Back to top button