Бедствия и аварииЕкологияКлиматСтраната

(Допълнена) Опасно силен вятър в цялата страна

Най-сериозно е положението във Враца

Ураганен вятър нанесе сериозни материални щети в цялата страна. В областите Враца и Монтана бе издаден червен код за много опасно време в сряда, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. 

Аварийните екипи на Столична община работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в следствие на силния вятър.

От вторник вечерта до момента екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на общината са се отзовали на над 30 сигнала. На терен са пет аварийни екипа и работата продължава.

Националния институт по метеорология и хидрология издаде предупредителни ководе за страната за силен вятър. Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни.

От летище София съобщиха, че заради вятъра в столицата са пренасочени четири полета за кацане в Пловдив. Това са самолетите от Меминген, Берлин, Париж и Варна. Пасажерите ще бъдат превозени до София с автобуси. Кацанията в Пловдив ще засегнат и обратните излитащи полети.

Общо14 са сигналите за щети от вятъра в страната. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия инцидент пак дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен, докато клоните бъдат премахнати.

Във Враца бе обявено частично бедствено положение. Към момента поривите на вятъра са над 130 км/ч. Заради нанесените щети, Кризисният щаб обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата. Екипите на БКС и Пожарна безопасност работят по отстраняването на щетите. Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци.

По три сигнала са получени в Перник и Монтана. От главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението обясниха, че и в момента продължава обобщаването на обстановката в страната. 

Снимки: БТА и Община Враца

Подобни новини

Back to top button