ОбществоПраво

63-годишен от Кнежа е задържан за отглеждане на марихуана и незаконно държане на оръжие и боеприпаси

По искане на Районна прокуратура – Плевен Районен съд – Кнежа определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо И.Г., на 63 години, информират от обвинението.

Той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че през периода от неустановен ден до 13.01.2023г., в дом в гр. Кнежа, засадил и отглеждал растения от рода на конопа в нарушение на установените в ЗКНВП правила – престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК.

И.Г. е привлечен като обвиняем и за това, че от неустановена дата придобил и до 13.01.2023 г. в същия дом държал огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има за това надлежно разрешително – престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

При извършените на 13.01.2023 г. неотложни първоначални действия по разследването – претърсване и изземване в частен дом в гр. Кнежа, обитаван от  И.Г., са намерени и иззети общо 166 броя растения от рода на конопа, засадени в пластмасови саксии. При направен полеви наркотест растенията са реагирали на марихуана. Същите са намерени в специално пригодено помещение, вкопано в земята, пригодено като оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа. В имота са намерени и иззети също едноцевна пневматична пушка, преработена за стрелба с боеприпаси за огнестрелно оръжие, както и  боеприпаси.

Действията са извършени в хода на проведена специализирана полицейска операция от служители на РУ- Кнежа, за която вече ви информирахме.

С постановление на прокурор в Районна прокуратура-Плевен обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане в РС – Кнежа за взимане спрямо него на постоянна мярка „Задържане под стража“.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на И.Г., както и че е налице реална опасност той да извърши престъпление или да се укрие, поради което постанови спрямо него най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда подлежи на обжалване.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура -Плевен от разследващ полицай при РУ Кнежа.

Подобни новини

Back to top button