ЗдравеОбществоПолитикаПроблемиСоциални

Доживяхме! Депутатите удължиха плащането на пенсиите до нови ТЕЛК решения

С подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи вчера Народното събрание прие окончателно промени в закона за хората с увреждания, внесен от ГЕРБ. Според приетите текстове, ако хората с увреждания подават заявление за преосвидетелстване пред Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) поне три месеца преди изтичане на решенията им, но все пак не излязат новите навреме, продължава да действат старите. Целта е хората да продължат да получават пенсиите си.

Според приетите текстове ангажимент на регионалните здравни инспекции (РЗИ) е да уведомява четири месеца преди изтичане на срока на решенията им, че трябва да се преосвидетелстват. Ако има забавяне, РЗИ, НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания или НАП трябва да изпратят информация за това на засегнатите хора.

Пенсиите, правата и видовете подкрепа ще се възобновят служебно на лицата, които са подали заявление за преосвидетелстване до влизане в сила на Закона и има забавяне на медицинската експертиза. Отстраненан е и една несправедливост за хората с увреждания с над 90 на сто степен на увреждане с чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност или за гражданска инвалидност или наследствена пенсия. Промените в ЗХУ предвиждат освен лицата, които получават социална пенсия за инвалидност, и тези лица да получават месечна финансова подкрепа в размер на 57 на сто от линията на бедност.

Ще припомним, че на 10 януари хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет с настояване в дневния ред на правителственото заседание още същата седмица да влезе Наредбата за медицинската експертиза. Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното. С тях се срещна и здравният зам.-министър Тома Томов и ги увери, че се работи, за да може възможно най-бързо да се промени наредбата, така че да бъдат изпълнени техните искания. 

Един от инициаторите на акцията Павлина Григорова от град Левски коментира, че няма „политическо обяздване“ на протеста и обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на решения на ТЕЛК. „От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза отпреди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти“, коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

Павлина и съмишлениците й продължават борбата. На 1 февруари се организира  нов протест пред Министерския съвет в София и във всички големи градове, пак с искане за връщане и обнародване на медицинската експертиза отпреди 2018 година.

Снимки: БГНЕС, ФБ

Подобни новини

Back to top button