ЗдравеОбществоСтраната

Комбинираната зараза от грип и ковид не е много опасна

„Комбинираните случаи на грип и коронавирус са рядкост и не са толкова опасни. Двете инфекции се наблюдават при деца и те са добре“. Това каза днес пред БиТиВи проф. Тодор Кантарджиев. По думите му, топлото време не предполага много силно разпространение на грипната вълна.

„Пикът на грипната вълна ще е в края на януари – началото на февруари, добави проф. Кантарджиев. В тази връзка той препоръча междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена, но това ще се реши другата седмица.

Като предпазна мярка срещу грипа той препоръча често проветряване на помещенията и носенето на маски в болници, аптеки и в градския транспорт.

Към момента грипна епидемия е обявена в осем области на страната: Ловеч, Габово, София област, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Добрич. До 17 януари сред тях беше и Бургас.

Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и острите респираторни заболявания във Варна ще заседава днес от 14 часа. Ще се реши дали в областта ще бъде обявена грипна епидемия и дали ще бъде преустановен учебният процес.

За случаи на пациенти, които са заразени едновременно с грип и COVID-19, регистрирани у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Комбинацията на двата вируса специалистите нарекоха „флурона“ (от английската дума за грип и коронавирус).

Симптомите на „флурона“ са като на грип – висока температура, кашлица, обща слабост. При пациентите се забелязва и промяна във вкуса – някои продукти могат да ни се сторят горчиви или твърде безвкусни.

Подобни новини

Back to top button