ИзкуствоКултураЛичностиСветски новини

Откриха изложба с 68 картини на Светлин Русев

Арт център Плевен представи пред обществеността изложба, посветена на 90 години от рождението на Светлин Русев. Експозицията включва творби от колекцията на Васил Илиев.

Специалният гост на откриването на 18 януари вечерта, изкуствоведът Пламена Рачева сподели: „На нас, съвременните хора се пада честта да носим паметта за големите личности. Ще го пренесем присърце, ще го преживеем с цялото си същество, така че да стане част от пространството, наречено храм на душата“.

„Това за Светлин Русев би било проява на родовата му памет. Той винаги търсеше и намираше дълбокото измерение в изкуството си с образ и слово. Премина през паралелните светове на познание и себепознание, без да се усъмни в собствените си критерии. Умееше да персонифицира талантите още в зародиш и да подпомага израстването им, да разпознава чистата и омърсената душа и да защитава истината си. Притежаваше свръхработоспособност в творчеството си на художник, критик, колекционер, куратор“, разказа още изкуствоведът. Тя допълни, че „В обществената си кариера беше председател на съюза на художниците, създател на две галерии- в София и тук в Плевен, директор Националната галерия, професор в Националната художествена академия, където остави талантливо поколение професори свои ученици. Беше галерист, академик, консултант и носител на най-различни национални и международни награди. Всяка година на рождения си ден, 14 юни, откриваше самостоятелна изложба с послание. Пред нас сега е една експозиция с произведения на един от най-добрите български художници, създадена между 2010 и 2018 от един ценител на изкуството, г-н Васил Илиев“, представи колекцията Пламена Рачева.

Кметът Георг Спартански отправи приветствие и уточни, че за Светлин Русев се говори много трудно. Той също подчерта, че събитието предшества други  такива, които ще бъдат посветени на академика.

Васил Илиев разказа за историята на колекцията и контактите си със Светлин Русев. Като една от ценните творби бе отличен портрет на пророчицата Ванга.

Експозицията е отворена за посетители до 8 февруари.

Автор: Виолета Кръстева

Снимки: Община Плевен

Подобни новини

Back to top button