ЗдравеОбществоОбщинска и държавна администрацияСоциални

Над 5 млн.лв. са договорени с първите проекти за 2021-2027 г. в област Плевен

Подписани са първите договори за проекти в област Плевен, финансирани от новите европейски програми за България за периода 2021 – 2027 г., на обща стойност 5 140 007 лв. безвъзмездна финансова помощ, съобщи Областният информационен център.

По първата одобрена от Еропейската комисия през август 2022 г. и с двойно по-голям бюджет от предходния период „Развитие на човешките ресурси” към средата на януари 2023 г. е договорено общо 2 174 183.30 лв. безвъзмездно финансиране. Средствата са по проекти на Общините Гулянци, Левски и Червен бряг и ще се използват, за да се предложи грижа в дома на нуждаещите се и да се разшири обхватът на интегрираните здравно-социални услуги в домашна среда. Целта е да бъдат обхванати общо 404-ма потребители – 98 в община Гулянци, 133 в община Левски и 173 в община Червен бряг.

„Храни и основно материално подпомагане” 2021 – 2027 г. е другата програма, която обяви първите си процедури в края на 2022 г. В област Плевен вече са сключени и се изпълняват 7 проекта с договорена безвъзмездна помощ в размер на почти 3 милиона лева. Дейностите предвиждат приготвянето и предоставянето на топъл обяд през следващите 36 месеца за крайно нуждаещи се хора, затруднени да осигурят изхранването си. Община Белене планира да обхване 80 потребители, 200 жители е заложила Община Гулянци, в гр. Долна Митрополия, с. Подем и с. Крушовене ще подкрепят 180, в община Искър – 80, в Кнежа – 300, Никопол – 180, в Червен бряг – 300 нуждаещи се.

Сключен е и първият договор в областта по Плана за възстановяване и устойчивост. Почти 12 млн. лв. ще получи Медицинският университет в Плевен, за да реализира стратегическата си научноизследователска и иновационна програма за развитие през следващите 42 месеца, до средата на 2026 г. Безвъзмездните средства ще подкрепят научни и научно-приложни изследвания, привличането на водещи изследователи, международното сътрудничество и защитата на интелектуалната собственост и технологичния трансфер. Дейностите ще се реализират в стратегическите за университета области: телемедицина и 3D медицина, клетъчни и тъканни технологии, стволови клетки и биопринтиране, изкуствен интелект, роботизирани и минимално инвазивни интервенции, онкология, онкогенетика, молекулярна патология и персонализирана медицина, оценка на здравните технологии, лекарствена безопасност, фармакоепидемиологични подходи за осигуряване на рационална лекарствена употреба.

Подобни новини

Back to top button