ОбществоПолиция

Спецакция срещу конвенционалната престъпност в област Плевен е проведена вчера

Регистрирани са 17 различни престъпления

Полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена вчера, 19 януари в Плевенска област. Планираните мероприятия са и за ефективно опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони. В акцията са участвали екипи на ОДМВР – Плевен, служители от всички районни управления, Пътна полиция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ. Обект на проверки са различни направления – криминална и икономическа престъпност, както и спазването на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства. Проверени са 582 лица и 420 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 18 пункта за черни и цветни метали, 21 заложни къщи, 10 автоморги, автосервизи и депа; 29 питейни и увеселителни заведения, 49 търговски обекта.

В областта са регистрирани 17 престъпления, свързани с наркотиците, стоки с незаплатен акциз, незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата. Задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са 10 лица. За нарушения са съставени 94 акта. Съставени са 8 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 30 акта и констативни протокола от други органи. Образувани са 3 досъдебни производства и 11 бързи производства.
Два са случаите на данъчни престъпления. Около 10:05 часа в хода на специализирана акция е извършена проверка в жилището на 47-годишна в ж.к. „Сторгозия“. Жената е предала с протокол за доброволно предаване 300 кутии с цигари без валиден български акцизен бандерол от марката „Davidoff“. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс.
За времето от 08:00 часа до 17:00 часа са извършени проверки на лица и търговски обекти на територията на кооперативен пазар на улица “Княз Александър Батенберг“. До контейнери за сметосъбиране са установени три полиетиленови плика с жълто – кафява суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с общо тегло 7.400 кг. За намерено количество е съставен констативен протокол. Работата продължава полицейски инспектор.    
Съгласно разпоредбите на чл. 83 от ЗМВР служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“при ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ – Долни Дъбник са извършили проверка в частен дом в село Петърница. Иззети са, доброволно предадените от 66-годишния обитател, газов пистолет „WOLTRA COMBAT“, модел 85, кал. 9 мм, без видим сериен номер с пълнител към него и 6 газови патрони кал. 9 мм., въздушна /пневматична/ пушка „HAENEL“ модел 303 Super, кал. 4,5 без видим сериен номер. За оръжията мъжът не е предоставил удостоверения за регистрация, издадени по съответният ред, както и фактури за придобиването им. Предстои съставяне на два акта по ЗОБВВПИ. 
Полицейски екипи съвместно със служители на ДГС – Плевен са извършили проверки на адреси на територията на общините Червен бряг и Искър. В двора на 36-годишен в град Искър, са намерени 1,3 пр. куб. метър дърва за огрев от вида „Акация“, немаркирани с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка. В имота на 58-годишен в село Писарово са открити 2,1 пр. куб. метър дърва за огрев от вида „Дъб“ и „Цер“, немаркирани. Около 07.45 часа в имота на 47-годишна в град Койнаре е установен пр. куб. метър дърва за огрев от вида „Акация“. Около 09:10 часа в село Глава е извършена проверка в къщата на 61-годишна и е намерен пр. куб. метър дърва за огрев от вида „Акация“ и „Бряст“. Жените са заявили, че дървесината е тяхна и нямат документи за произхода й. Около 11:30 часа в село Реселец е установен конски впряг да транспортира дърва за огрев с водач 27-годишен. Дървесината е един пр. кубичен метър, от вида „Ясен“, без превозен билет и контролна горска марка, доказващи законния им произход. Дървесината и каруцата са иззети и се намират на съхранение в Горски разсадник – Червен бряг. По случаите са образувани бързи производства с оглед престъпления по чл.235, ал.2 от НК. Работата продължават разследващи полицаи.
Около 15,15 часа криминалисти от РУ- Левски са извършили проверка в частен дом в града. На адреса е установен 27-годишен. Той доброволно е предал свивка с размер 2см Х 2 см., съдържаща бяло кристалообразно вещество – по негови данни „кристал“. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3 от Наказателния кодекс. Продължава работа разследващ полицай.
Около 14 часа в ж.к „Дружба“ е спрян „Фолксваген Венто“, с водач 40-годишен. Иззети са пластмасова кутия с размери 5 см Х 2 см., съдържаща три прозрачни пликчета със суха зелена тревиста маса и пластмасова опаковка с дължина 6 см с бяло кристалообразно вещество. При последвало претърсване на адреси в ж.к. „Сторгозия“ и на улица „Сан Стефано“ са открити хартиена свивка с размери 4 см Х 1,5 см с кафяво кристалообразно вещество, ел.везна, жълта пластмасова кутия 5 см Х 2 см., с пет таблетки, политиленов плик с бледо жълто кристалообразно вещество. Предстоят експертизи. Образувано досъдебно производство.
В 15.30 часа от таванско помещение в Плевен, обитавано от 36-годишен, са иззети станиолова свивка с размери около 1 см Х 2см, с кристалообразно вещество и полиетиленов плик тип „Спейсбек“ с размери около 12 см Х 10 см, със суха зелена тревиста маса и кристалообразно вещество, които по данни на 36-годишния са марихуана и метаамфетамин. Деянието съставлява престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. Плевенчанинът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство.
На улица „Сан Стефано“ в областния град служители на Второ РУ са извършили проверка на лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 37-годишен. Наркотестът на водача е отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване и е съставен акт по Закона за движение по пътищата. Нарушителят е бил задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е бързо производство и работата продължава разследващ полицай. 
Материалите по случаите да докладвани в РП – Плевен.

Подобни новини

Back to top button