ЗдравеОбщество

Нова най-висок клас технология при операция на гръбначен стълб прилагат в болница „Сърце и мозък“

Последно поколение интраоперативен 3D скенер и най-модерна навигационна система вече са на разположение на пациентите в Клиниката по неврохирургия в болницата „Сърце и мозък“ Плевен, информират от лечебното заведение.

Модерната технология гарантира безпрецедентно точно изпълнение на хирургичните интервенции и поставянето на импланти на гръбначния стълб.

Доц. Димитър Харитонов – началник на Клиниката по неврохирургия и гръбначна хирургия в болници „Сърце и мозък“, определя системата като поредна революция в лечението на пациенти с гръбначни проблеми: „Разполагаме с технологията от началото на тази година и вече имаме първите отлични резултати при 6 пациенти, оперирани през първата седмица на януари. Става дума за интраоперативен 3D скенер (O-рамо) заедно с последна генерация навигационна система (Medtronic S8). Смело мога да кажа, че към тази технология се стремят всички водещи европейски болници. Изключително се радвам се, че в „Сърце и мозък“ Плевен отново сме сред първите, които имат възможност да предложат най-доброто на своите пациенти“, заяви доц. Харитонов.

Интраоперативният 3D скенер е последна разработка в своя клас и само най-високо специализираните клиники по гръбначна хирургия в Европа разполагат с него. Използването на апаратурата (Навигационна система и О-рамо) позволява безпрецедентно точно поставяне на импланти и изкуствени дискове, особено при пациенти с тежки възрастови дегенеративни изменения или сколиоза на гръбначния стълб.

Сред основните предимства на 3D скенера е и възможността за намаляване ренгеновото облъчване. „Използването на скенера от ново поколение позволява пациентът да бъде подложен само еднократно на облъчване. С прецизността на апаратурата отпада необходимостта от поредица ренгенови снимки по време на хирургичната интервенция, които се правеха с цел установяване точността при поставяне на импланта. Използването на навигация при поставяне на импланти драстично съкращава оперативното време в сравнение с конвенционалната хирургия. Освен всички изброени по-горе предимства, искам да отбележа, че оперативната интервенция е минимално инвазивна. Това допълнително съкращава времето за възстановяване и болничния престой на пациентите“, коментира доц. Харитонов.

Интраоперативният 3D скенер дава възможност и за по-голяма прецизност при проследяване състоянието на пациента и в постоперативния период.

Подобни новини

Back to top button