ОбществоПолитикаСвета

Президентът на Израел ще направи обръщение към членовете на ЕП за Международния възпоменателен ден на Холокоста

На 26 януари, четвъртък, от 11.30 ч. (българско време) президентът на Израел Исак Херцог ще направи обръщение към Европейския парламент по време на пленарната сесия, посветена на Международния ден в памент на жертвите на Холокоста.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще открие заседанието с встъпителна реч.

След обръщението на президента Исак Херцог, членовете на ЕП ще запазят минута мълчание. Церемонията ще завърши с музикално изпълнение от Чен Халеви на кларинет и Йено Листес на цимбалом на „Кадиш“ от Морис Равел.

След церемонията, около 12.45 ч., Председателят Мецола и президента Херцог ще открият мемориала на Холокоста „Бежанецът“ от Феликс Нусбаум пред пленарната зала на Парламента.

Тази година се навършват 75 години от основаването на Държавата Израел.

Международният ден в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, е учреден от ООН през 2005 г. в памет на жертвите на Холокоста и на 60-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау.

Можете да проследите церемонията в четвъртък на живо в сайтана Парламента и по EbS+.

За Исак Херцог

Роден в Тел Авив през 1960 г., Исак Херцог е избран за единадесетия президент на Държавата Израел през 2021 г. За първи път е избран за член на Кнесета през 2003 г. и оттогава е заемал няколко министерски поста. През 2013 г. Херцог е избран за председател на Израелската партия на труда, а през юни 2018 г. е избран за председател на изпълнителния съвет на Еврейската агенция за Израел.

Подобни новини

Back to top button