ОбществоПолиция

Ще отбележим 145 години пожарно дело в Плевен

На 1 февруари 2023 година Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен тържествено ще отбележи своя юбилей – „145 години пожарно дело в град Плевен“.
Историята на пожарната команда в Плевенска област започва след освобождението на града в хода на Руско-турската война /1877-1878 година/. Руските войски организирали административните, гражданските и противопожарните структури на новосъздадената българска държава. На 1 февруари 1878 година Общинската управа на град Плевен взема решение за закупуване на  необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. Малко по-късно на 3 март 1880 година градската управа взема решение за назначаването на първите пожарникари – 1 управител и 4-ма помощника (пожарникари), закупуването на коне и каруци за пожарната. Оригиналните документи с тези решения се съхраняват  в „Държавен архив“ – Плевен.
 През 1885 година за първи пожарен командир е назначен видния търговец на зърно Цветан Карагашки /1858-1936 година/. Под негово ръководство съставът на пожарната се увеличил на 22 души, със строг режим на работа и висока дисциплина. Създадени били пожарни команди в Ловеч, Червен бряг и Никопол, а към всяка община били учредени пожарни отряди /команди/.
В следващите години пожарни командири последователно стават: Тодор Найденов, Иван Добрев, Христо Топалов, Йордан Кондов.
Христо В. Топалов е роден през 1894 година. През 1918 година постъпва в пожарната като зам. Началник на Плевенската пожарна, а от 1920 година става началник на мястото на Иван Добрев. Благодарение на него, през 1926 година се закупува първия пожарен автомобил “Фиат” в град Плевен. На 14 март 1934 година, в магазин за взривни материали “Багра” град Плевен, Христо Топалов заедно с още трима колеги, се качват на покрива на магазина, който пропада и в следствие на получените рани и изгаряния, след три дни почива.
Йордан Кондов е роден в Ямбол през 1900 година. През 1927 година постъпва в пожарната команда на Ямбол като пожарникар. В началото на 1934 година Кондов е определен за командир на пожарната команда в Плевен, на мястото на загиналия при изпълнение на служебния си дълг Христо Топалов. Така станал и първи областен ръководител на пожарната в Плевенска област. За малко повече от година, под негово ръководство, общините в областта организирали 130 пожарни охрани с 1308 доброволци-пожарникари.
Сградите на Плевенската пожарна са сменяни пет пъти. Първата сграда била срещу Кооперативния пазар на улица “Васил Левски” №2 /на мястото на бившия ресторант “Вит”/. Едва през 1935 годна е положен първия камък в основите на днешната сграда на улица “Св.Св. Кирил и Методий” №31.
Непрекъснато се променяла униформата, екипировката и материалната част на Плевенската пожарна команда. В началото на ХХ в. пожарникарите носели красиви медни каски като на древните гърци. Основните средства за гасене на пожари били пожарните бъчви и ръчните пожарни помпи. В периода 1924-1931 година, са закупени италиански пожарни коли “Фиат”. По-късно доставката на пожарна техника започнала да следва политическата конюнктура в България – след италианските се появили германски коли, а след 1944 година и руски.
Променял се и града, който трябвало да бъде пазен от пожари. В началото на ХХ в. Плевен бил едноетажен град: фамилни къщи с дървени гредореди, с дървени покривни конструкции, подови настилки с дюшемета, отопление с твърдо гориво и т.н. Единствените дву- и триетажни къщи били около главната улица. Там били и хановете, хотелите, малките магазинчета и др. Училищата, болниците и другите обществени сгради били три-, четириетажни сгради с дървени гредореди. Производствените предприятия били малки и работели със суровини, които не били пожароопасни. През 20-те години на ХХ в. в двора на Плевенската пожарната команда  /в VII кв./ е изградена четириетажна дървена противопожарна кула, от която се виждал като на длан целия град.
След 1944 година Плевен бързо се променил. Появили се и съвременните пожарни проблеми. Първият основен проблем е свързан с огромното количество вещи и строителни материали, които горят, спомагат за разпространението на огъня и при горенето отделят токсични вещества. Вторият проблем има връзка със строителството на все повече  високи сгради. Евакуацията на хората, които живеят и работят в такива сгради, по време на пожари или друго бедствие е изключително трудна и сложна задача.
През тези години пожарната търпи бурно развитие – разкриват се ведомствени служби в големите и пожароопасни производствени предприятия: „Плама Плевен“, „Нефт и газ“ и „Звезда“ АД гр.Долна Митрополия. Назначени са служители извършващи държавен противопожарен контрол в сградите на:  БНБ, Драматичен театър „Иван Радоев“, Исторически музей и др.
В миналото, най-големите и сложни пожари на територията на Плевенска област са възниквали в: Плевенския театър, Мебелно предприятие ”Република”, Нефтохимически комбинат, Текстилен комбинат ”Ас. Халачев” и др.

По случай отбелязване на празника „145 години развитие  на пожарното дело в
гр. Плевен“, от РДПБЗН – Плевен са организирани извършването на тържествен водосвет и церемония по награждаване на отличени служители пред сградата на пожарната служба от 11.00 часа на 1 февруари 2023 година. Предвидено е и преминаване на колона от пожарни автомобили с включени специални звукови и и светлинни сигнали по главните улици на гр. Плевен около 12.00 часа, информират от ОД на МВР.

Подобни новини

Back to top button