БизнесСтранатаУслуги

Работодателите подават информация в НАП и за изплатени необлагаеми доходи на физически лица

В срок до 28 февруари 2023 г. работодателите, които са изплатили определени необлагаеми доходи на физически лица по трудови правоотношения през 2022 г., трябва да ги обявят пред НАП, заедно с информацията за платените през годината облагаеми доходи в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ.

Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в справката са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи, в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и др.

Както досега, в справката се посочва информация за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател.

От приходната агенция напомнят, че в същия срок (28 февруари 2023 г.) предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да представят и справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ за изплатени доходи през 2022 г. като последните промени свързани с информацията която се посочва в тази справка, ще се прилагат за доходи изплатени през 2023 г. и нямат отношение към попълването на справката за 2022 г.  

Получените в НАП данни ще бъдат заредени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март.

Националната агенция за приходите изпраща имейли на близо 500 000 работодатели, с които ги информира за промените в справките за изплатените през 2022 г. доходи на физически лица. Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02 9859 6801,  на цена, съобразно тарифата на съответния оператор или в сайта на приходната агенция.

Подобни новини

Back to top button