ИсторияКултураОбществоСтраната

Днес отдаваме почит към жертвите на Холокоста

Международният ден в памет на жертвите от Холокоста се отбелязва днес – 27 януари. Денят е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. Датата отбелязва годишнината от освобождаването на 27 януари 1945 г. на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц – Биркенау“ от съветските войски. Между 1940 и 1945 г. в този лагер умират един милион евреи. Резолюцията призовава страните членки на ООН да предават на бъдещите поколения уроци за геноцида, за да не може той да се повтори в бъдеще.

В декларация на Министерството на външните работи (МВнР) на България от 2 ноември 2005 г. се посочва, че страната приветства приемането на резолюцията.

„Убедени сме, че всяка година на 27 януари споменът за 6 милиона невинни жертви на Холокоста ще укрепва решимостта на държавите членки на ООН никога повече да не бъдат допускани актове на геноцид“, се посочва в декларацията на МВнР.

Вчера, в реч в Европейския парламент президентът на Израел Исак Херцог призова ЕП да работи за изкореняването на антисемитизма в Европа и да приеме определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

В България Международният ден в памет на жертвите от Холокоста ще бъде отбелязан с различни инициативи.

Българската телеграфна агенция (БТА), в партньорство с Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, си поставя задачата с поредица от материали да припомни събитията от миналото и участниците в тях, и да представи значението на спасението и спасителите. България е спасила близо 50 хиляди живота. Според официалните данни на интернет страницата на Изследователския център на Световния център за възпоменание на Холокоста Яд Вашем в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 хиляди евреи преди Втората световна война и нула жертви. Единствената държава в таблицата със записани нула жертви е България.

С едноминутно мълчание стартира работният ден за народните представители. Така те почетоха жертвите на Холокоста.

Подобни новини

Back to top button