ВолейболОбществоОбщинска и държавна администрацияПроблемиСпорт

Скандал с волейболната зала в Плевен

Ремонтът за 309 512 лева се оказа калпав и залата е неизползваема през зимата

Броени дни, след като треньорът Стефка Великова обяви на пресконференция в клуба на БТА голямата новина, че Плевен отново има мъжки отбор по волейбол, радостта беше помрачена. Първият домакински мач на волейболен клуб „Олимпиец“ с отбора на „Троян волей“ от 16 часа на 28 януари пропадна. Причината – реновираната зала в комплекс „Спартак“ се оказа негодна, защото при отопление върху пода се образува конденз и той става хлъзгав и опасен.

Ето споделеното от един от играчите в плевенския клуб – Антонио Йорданов от профила му във Фейсбук (без редакция) по повод несъстоялата се среща:

„За едни разбити надежди и мечти !

Днес изживях най-голямото си разочарование от както се занимавам с волейбол. След над 40 годишно чакане Плевен има своя мъжки волейболен отбор – ВК Олимпиец. След още толкова или дори повече години, волейболната зала Спартак беше ремонтирана, но уви днес не успя да се изиграе първия домакински мач на отбора. Защо? Под настилката има поставен бетон като при отопление на залата става конденз и пода става хлъзгав. Без отопление обаче залата е твърде студена и става невъзможно да се играе мача. Отбора на гостите от Троян си замина. Публиката си замина. Тук идва въпроса къде трябва да насочим гнева си… към Троян, които не се съгласиха да играят при студена зала или към изпълнението на ремонта на залата ? Ето пореден пример от българската действителност в който се доказва, че корупцията, нихилизма, некадърността, апатията ни убиват. Днес беше убит волейбола. Утре жертвата може да е всеки и всичко. В заключение ще завърша с едно огромно БЛАГОДАРЯ И ИЗВИНЯВАЙ към публиката и всички хора свързани с Олимпиец ! :((„

Публикацията на Антонио Йорданов предизвика вълна от коментари в социалната мрежа. Отношение по темата взе и ректорът на Медицински университет  – Плевен, проф. д-р Добромир Димитров. Той подчертава, че е родом от Троян и предлага подкрепа на ВК „Олимпиец“, като кани отбора да ползва спортната зала на университета.

Ето неговият ФБ пост: „Уважаеми плевенчани, търпях достатъчно. Заемам позиция като гражданин на град Плевен. Едно от най-голeмите ми разочарования е управлението на Община Плевен. Интриги, лъжи, манипулации и съмнителни взаимоотношения с корпорации са обладали нашата община. Може би всички знаете, че съм родом от град Троян. Имам база за сравнения. Моля Ви, мислете октомври месец. Може би втори шанс няма да имате за промяна, промяна към прогрес и развитие. Няма как да Ви разкажа за скандалния разговор, в който зам.-кмет на община Плевен предложи срещите на ВК „Олимпиец“ да се играят на непостроената спортна зала зад „Кауфланд“. Наглост и безнаказаност! Клептокрацията убива всичко! Стефка Великова, имате пълната ми подкрепа, както винаги! Ще намерим възможно решение. Ще обсъдим възможността да ползвате спортната зала на МУ-Плевен!“.

В края на месец ноември 2022 г. от Община Плевен обявиха, че е завършило изпълнението на проекта „Ремонт на зала волейбол в съществуваща сграда в гр. Плевен”, с който Община Плевен кандидатства и беше одобрена за финансиране по Проект „Красива България“, мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места“. Общият бюджет на проектното предложение е в размер на 309 512 лева, от които 185 707 лв. – финансиране от Община Плевен, и 123 805 лв. – съфинансиране от Министерството на труда и социалната политика. От местната управа тогава отбелязаха, че жалба забавя ремонта на отоплителната инсталация.

„В хода на реконструкцията е извършена цялостна подмяна на съществуващото дюшеме с нова настилка. На стените на залата е изпълнена  цялостна гипсова шпакловка и цялостно боядисване с латекс. Изцяло е демонтиран съществуващият окачен таван заедно с осветителните тела, които не функционираха. Монтирани са нов окачен таван, нова осветителна уредба съгласно изискванията на стандартa за закрити пространства, нови седалки за публиката и ново електронно табло. С изпълнението на проекта са създадени комфортни условия за ползване и експлоатация на залата. Реновираната спортна инфраструктура и повишеното качество на средата ще създадат възможности за качествена подготовка и реализация на спортистите по волейбол, както и за подобряване на състезателната дейност и повишаване мотивацията за спортно развитие“, е записано в прессъобщението от Общината.

Да припомним, и че на 15 декември 2022 г. се проведе извънредно заседание на Общински съвет Плевен, за да се вземе решение да бъде подписана от община Плевен „Запис на заповед” за сумата 678 597.83 лв. в полза на Министерството на младежта и спорта. То ще я получи ако общината не представи подписан договор с фирмата, която е спечелила обществената поръчка за ремонт на зала „Спартак – Плевен“. Това е изискване по Наредба № 4/08.07.2019 г. на Министерството на спорта, при даване на средства за ремонт на общински спортни съоръжения. По силата на тази наредба са дадени на Плевен тези 678 597.83 лв. за ремонт.

В момента община Плевен няма подписан  договор със софийската фирма „Климатроник” ЕООД, която е спечелила обществената поръчка, тъй като друга фирма – участник, обжалва в съда резултата от избор на изпълнител за ремонт на зала „Спартак – Плевен”.

Ако общината не спечели делото в Съда, заведено по жалба на другата фирма, трябва да върне въпросните 678 597.83 лв. отпуснати на Плевен от Министерството на спорта за ремонт на зала „Спартак“.

Снимка: Плевен утре

Подобни новини

Back to top button