БизнесОбществоПолитикаСтранатаУслуги

Лимит на глобите за винетка заради случая Пролеша

Всички платени над 3 глоби от 1 януари 2019 г. досега трябва да се възстановят от АПИ

Лимит на глобите за липса на винетка – това предвижда поправката „Пролеша“ в Закона за пътищата, която бе одобрена на второ четене от парламентарната комисия по регионална политика. Според нея в рамките на година не могат да се налагат повече от 3 глоби за липса на винетка. Законът има ретроактивно действие и тече от 1 януари 2019 г.

Размерът на санкцията остава без промяна – една глоба е 300 лв. Така максималната сума, която ще трябва да платят провинилите се шофьори ще бъде 900 лв.

Това е по-добре спрямо сега наложените санкции на жителите на Пролеша в размер на 30 000 – 40 000 лв., но отново не е справедливо, отбеляза омбудсманът Диана Ковачева.

В края на ноември 2022 г. жители на село Пролеша излязоха на протест, защото се оказа, че ще бъдат санкционирани с хиляди левове заради липса на винетки, въпреки че в началото на 2020 г. лично тогавашният премиер Бойко Борисов обяви, че не трябва да купуват, ако пътуват до София. Освен жителите на село Пролеша, община Божурище, заради които се пристъпи към законови промени, от поправката ще се възползват и още около 10 000 нарушители на пътя, стана ясно от думите на Ковачева.

За омбудсмана „най-чистият вариант“ по отношение на хората от село Пролеша е приемането на еднократен закон за финансова амнистия. Отделен е въпросът, че еднократната санкция от 300 лв. е прекомерна, каза Ковачева.

Депутатът от ГЕРБ Николай Нанков отбеляза, че с поправката се дава по-благоприятен режим за всички граждани, които са имали подобни нарушения повече от три пъти в рамките на една календарна година, считано от 1 януари 2019 година. Всяка платена глоба над тези три сега ще трябва да се възстанови от агенция „Пътна инфраструктура“, отбеляза той. За целта хората ще трябва да подадат заявление в АПИ.

Няма да се начислява такса или глоба при сгрешена винетка до три символа при доказване с разписка за закупена винетка, решиха още депутатите.

Други предложения са свързани с уведомяване за изтичаща годишна или 3-месечна винетка през определена периодичност чрез СМС, имейл или друг вид известие, посочено от ползвателя.

Депутатите приеха и редица други предложения, с които облекчават и водачите на товарни автомобили. Опасенията са, че това може да доведе до още по-голям спад на приходите от тол такси. Това е поредният реверанс към превозвачите, след като в края на миналата година Министерския съвет отложи поскъпването на тарифата на тол таксите с половин година.

Предстои законопроектът да бъде гласуван и пленарна зала, за да влязат промените в сила. Очаква се това да стане в сряда.

Информация: Mediapool.bg

Подобни новини

Back to top button