БизнесОбществоУслуги

Данъчното облекчение за деца преобладава в подадените в НАП Плевен декларации

Повече плевенчани декларираха доходите си в НАП през януари в сравнение със същия месец на 2022г., отчитат от офис на НАП Плевен. Ако към 31 януари 2022 г. подадените годишни данъчни декларации за доходи са били 1450, то тази година към същата дата те са близо 1800. Най–много от подадените декларации са за ползване на данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания.

През януари в офис на НАП Плевен са приети  1755 декларации, 1169 от които са подадени в салона за обслужване на клиенти, близо 500 са подадени през Портала за електронни услуги на НАП с персонален идентификационен код /ПИК/ или с електронен подпис /КЕП/, а 121 са изпратени чрез лицензиран пощенски оператор.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

„Попълването и подаването на документите в офиса на НАП Плевен става бързо, благодарение на съдействието и професионалното обслужване от страна на  служителите в приходната агенция. Използването на електронните услуги на НАП остава най-удобният и лесен начин за подаване на годишната данъчна декларация. В началото на март 2023 г., след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. Съветваме гражданите да се възползват от тази електронна услуга и отстъпка за ранно онлайн деклариране. Напомняме, че едно от най-важните условия за ползване на данъчните облекчения и отстъпка е лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение“, апелира директорът на офис на НАП Плевен Цветомила Потурлиева.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 0700 18 700 или 02/9859 6801 на цена, според тарифите на съответния оператор.  

Подобни новини

Back to top button