БизнесЖивотновъдствоОбщество

Плевен за 20-и път ще е център на пчеларството

XX-то юбилейно Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2023“ ще се проведе от 9 до 12 февруари в Плевен. Откриването е от 10:00 часа в бизнес център „Мания Тауър“. По традиция панаирната проява се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, а домакинството е поверено на областния управител на Област Плевен. Това обявиха на пресконференция в областна администрация на 2 февруари организаторите на изложението – „Партнерс Експо“ ООД и Областен пчеларски съюз. 

„Над 100 фирми ще участват в юбилейното издание, като ще има и няколко фирми само с рекламно присъствие“, съобщи управителят на „Партнерс Експо“ ООД Лъчезар Табаков. Той, заедно с председателя на Областния пчеларски съюз, доц. Юлиян Станчев и организационния секретар на Съюза, Румен Балински, споделиха детайли около предстоящото изложение.

Традиционно в изложението се представят фирми от около двайсет европейски държави.

„Плевен е водещ пчеларски център в медодобива, с над 100 000 пчелни семейства и 1 500 пчелари, произвеждащи над 1 500 тона мед годишно“, информира доц. Станчев. Една седма от меда на България се произвежда в област Плевен. Средната годишна консумация на мед у нас обаче е едва между 300 и 400 грама на човек.

И в настоящото изложение е застъпен целият спектър от предлаганите за пчеларството продукти – пчеларско оборудване и инвентар, специализирани платформи, ремаркета и фургони, восъчни основи, ветеринарни препарати и лаборатории за окачествяване, лицензирани производители на майки и отводки, пчелни продукти и производни продукти като: козметика, напитки, опаковки, етикети и други.

Все по-често е участието на технологични фирми в помощ на дейността на пчеларите за наблюдение от разстояние на живота на пчелите в кошерите, отбелязаха още организаторите.

Предвидена е богата съпътстваща програма, с много лектори от страната и чужбина. Интересен акцент в програмата ще е участието на гората.бг.  По традиция се провеждат конкурси за детска рисунка и фотография. 

Областният управител Иван Петков поздрави организаторите за това, че изложението се радва на изключителен успех през годините и не скри задоволството си от факта, че плевенското издание по своите мащаби и обхват е единствено по рода си в страната. Той изрази надежда относно развитието на така чакания проект за изграждане на многофункционална зала в града, така необходима за подобни форуми, и подчерта, че трябва да сме оптимисти за това.

За откриване на изложението в областния град са поканени и се очаква да дойдат служебният министър на земеделието Явор Гечев и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Подобни новини

Back to top button