ОбществоПолитика

ЦИК ще определи ръководството на РИК – Плевен за 2 април

Партиите не се споразумяха за името на председателя и зам.-председателя

Днес, 5 февруари, в заседателната зала на Областна администрация – Плевен Областният управител на Област Плевен Иван Петков проведе консултации за съставяне на Районна избирателна комисия (РИК) в 15-ти изборен район – Плевен, съгласно разпоредбата на чл.60 от Изборния кодекс и в изпълнение на задълженията за организационно-техническа подготовка за произвеждане на избори за народни представители за Народно събрание, насрочени за 2 април 2023 г. с Указ на Президента, информира пресцентърът на администрацията.

След проведените консултации днес между представителите на парламентарно представените партии и коалиции, в присъствието на Ирена Христова – главен секретар на Областна администрация – Плевен и ръководител на техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип от страна на Областна администрация Плевен, не беше постигнато съгласие по всички въпроси относно ръководството на РИК – 15 и въпросът за определяне състава на ръководството на РИК – 15 ще решава ЦИК.

В началото областният управител Иван Петков направи разяснение за разпределянето на квотите по политическо представителство в състава на 13-членната Районната избирателна комисия в Петнадесети Плевенски Изборен район: за Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 4 члена, за Коалиция „Продължаваме промяната“ – 3, ПП „Движение за права и свободи“ – 2 и по един представител на ПП „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – Обединение“, Коалиция „Български възход“.

В консултациите участваха: Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС“; Радостин Василев – Представител на „Продължаваме промяната“ (ПП); Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната“ (ПП); Деян Петков – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната“ (ПП); Илиан Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи“ (ДПС); Данаил Раденцов – Представител на ПП „Възраждане“, Ивелин Първанов – Представител на ПП „Възраждане“; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане“; Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България“, Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България – Обединение“; Крум Пенчев Представител на КП„Български възход“ и Веселка Венкова Представител на КП„Български възход“.

Г-н Петков обобщи направените предложения от страна на участниците в консултациите, като констатира, че за председател предложенията са две, за заместник председател – три, а за секретар – едно, като алтернативно следва да се разглеждат като две.

Политическите партии и коалиции не се споразумяха в избора за Председател на РИК-15-Плевен. Мястото се оспорва между Ярослав Димитров от Коалиция „ГЕРБ-СДС“ и Николай Яков от „Продължаваме промяната“, и двамата с юридическо образование. От „Продължаваме промяната” настояват, ако кандидатът им не бъде приет за председател, да заеме секретарското място в РИК.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен – за Айгюл Хасанова от квотата на ПП „Движение за права и свободи“, Тодор Славеев от ПП „Възраждане” и Петър Жеков от „Демократична България – Обединение“.

За секретар на РИК-Плевен бяха направени следните предложения: Яница Линева от ПП ДПС и Николай Яков от Коалиция „Продължаваме промяната“.

Направените предложения за членове на РИК съответстват на квотата на всяка политическа формация.

Със свое писмо от 5 февруари 2023 г., Областният управител на област Плевен Иван Петков изпраща протокол от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи в ЦИК.

Подобни новини

Back to top button