ОбществоОбщинска и държавна администрацияПроблеми

Вандали чупят и обстрелват новите тела на уличното осветление

Осем тела от изцяло обновеното неотдавна улично осветление в Плевен са обстреляни с въздушно оръжие в жк „Дружба”, и то в района на училище и детска градина, съобщи кметът Георг Спартански пред медии днес. Той показа и едно от унищожените тела, по платката на което личат около тридесет изстрела. Стойността на едно тяло е 300 лева.

Посегателства на улични осветителни тела са установени и в различни други квартали, както и в парк „Кайлъка”.

Плевен е единственият областен град в страната с изцяло ново, модернизирано и енергоспестяващо улично осветление в резултат на изпълнението на проекта „Реконструкция на системата за улично осветление в град Плевен”. В рамките на проекта е извършена доставка и монтаж на 7 272 енергоспестяващи  ефективни светодиодни осветителни тела, произведени от реномираната фирма PHILIPS. Всички осветители са екипирани с последно поколение високоефективни светодиоди. Това осигурява необходимите високи нива на енергоспестяване, както и дълъг експлоатационен живот. Всички стари и неефективни осветителни тела на територията на целия град са подменени с нови. Ремонтирани са 339 електрически табла с поставени компоненти от системата за управление в тях. Ремонтирани са механичните елементи за закрепване на уличните и паркови осветителни тела. Доставени и монтирани са 294 броя нови стоманени стълбове и 2 259 броя нови конзоли за закрепване на улични осветители.

От Общината отново припомнят, че за възстановителни дейности след вандалски прояви се налага да се отделят над 400 000 лева годишно.

Подобни новини

Back to top button