Водещи новиниСвета

(допълнена) Мощен трус в Турция, има много жертви и разрушения

Над 200 загинали и повече от 600 ранени в Сирия

Земетресение с магнитуд 7.9 е регистрирано в района на град Кахраманмараш в 4:17 часа (3:17 българско време) тази сутрин, като съобщения за десетки разрушени сгради с много загинали и затиснати под развалините идват от Югозападна Турция и съседна Сирия.

В Турция е обявено ниво 4 за бедствие, което означава автоматично отправяне на искане за международна помощ.

За 200 загинали и повече от 600 ранени в Сирия съобщават световните агенции, като се позовават на държавната информационна агенция САНА. Жертвите са от районите Алепо, Латакив и Хама.

В ранния следобед последва втори трус с магнитуд от 7.6 на север от първия епицентър.

Обявеният към 12:30 часа брой е за общо над 1600 души загинали, а ранените надхвърлят 2 хиляди.

Трусът е продължил една минута.

Никога не съм чувствал нещо подобно през 40-те години, откакто живях, каза за „Ройтерс“ Ердем, жител на турския град Газиантеп, близо до епицентъра на труса, който отказа да назове фамилията си. Поне три пъти ни разтърси много силно, все едно люлееш бебе в креватче.“

„Всички седят в колите си или се опитват да карат на открито, далеч от сградите, каза той, говорейки по телефона. Предполагам, че нито един човек в Газиантеп не е в дома си сега.“

Заради мрака хората са допълнително объркани по заснежените улици, виждат се рухнали до основите многоетажни сгради.

Земетресението е усетено в обширен район, обхващащ поне четири държави: Сирия, Ливан, Израел, Кипър, Гърция. За разрушения и десетки жертви се съобщава от Сирия и провинция Алепо. Хората са уплашени в столицата Дамаск. В Ливан посред нощ избягаха на улиците в столицата Бейрут и се качиха в колите си по-далеч от сградите от опасения да не рухнат.

В Кипър са регистрирали труса, но там няма разрушения.

Кореспондент на Би Би Си съобщава от Ивицата Газа в Израел на границата с Египет, че са усетили земетресението в продължение на около 45 секунди.

България подготвя да изпрати два самолета „Спартан“ в Турция, съобщиха за БТА от Министерството на отбраната. Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Столичната община.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се подготвят да заминат за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Българският Червен кръст е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Информация: dnevnik.bg

Снимки: Reuters

Подобни новини

Back to top button