Водещи новиниОбществоСвета

Как можем да помогнем на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

Акция на Манол Пейков

220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от 24 часа от пловдивският издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук профила си за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта.

Пейков е получил и предложения за организиране на транспорт с бусове и тир. След разговор с посланика ни в Турция става ясно, че хората в района имат нужда от ръкавици, якета, шалове, шапки, от одеяла, външни отоплители на газ, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, спални чували и вътрешно осветление за палатки.

Ето споделеното от Пейков във ФБ профила му: Благодаря ви за паричните и предметни дарения. Единственото, което ви моля да не пращате, са стари дрехи – от турска страна на този етап не ги приемат (по принципни хигиенни съображения).

Напомням списъка с неща, от които има нужда по последни данни:

● Ръкавици, якета, шалове, шапки;

● Одеяла;

● Отоплители на газ за външно отопление;

● Памперси, дамски превръзки, бебешка храна;

● Печки на въглища;

● Палатки;

● Столчета и маси за къмпинг;

● Кърпи за еднократно ползване за душове;

● Комплекти за първа помощ;

● Вътрешно осветление за палатки с батерии;

● Големи дюшеци и спални чували.

Ето и адресите на временните ни пунктове за събиране на дарения:

(София)

Агенция Маккан

ул. Шипка 23

София 1504

тел. +359885999766

(Пловдив)

Манол Пейков

ИК Жанет 45

бул. Ал. Стамболийски 9

4004 Пловдив

тел.0889377723

Припомням и сметката за дарения:

BG39DEMI92405000305527

Търговска банка Д

BIC: DEMIBGSF

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

Основание: За пострадалите от земетресението.

PayPal: [email protected]

Картината е изключително динамична. Обещавам да ви държа в течение.

Капачки за бъдеще

На страницата на кампанията „Капачки за бъдеще“ също беше обявена кампания за помощ на пострадалите от опустошителните земетресения.  В Турция и Сирия в момента се случва невъобразима трагедия … до момента мъртвите са хиляди и се очаква числото да скочи до 20 000 – 30 000 и над 50 000 ранени, хиляди сгради са сринати, стотици хиляди са на улицата при нулеви темпаратури през деня и минусови през нощта …

Стотици хиляди в пострадалите държави се нуждаят от: одеяла, спални чували, шалтета, палатки, спасително термо фолио, походни легла, възглавници, чаршафи, джобни печки, hand warmer-и, печки за палатки, малки генератори, памперси, превръзки, батерии, фенери, казват от „Капачки за бъдеще“. На страницата е публикувана  информация как можем да помогнем.

Български червен кръст

Българският Червен кръст също стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 г.

Кампанията на БЧК в помощ на пострадалите в Турция може да подкрепим с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Фондация BCause

Фондация BCause стартира кризисна кампания за набиране на средства за българските доброволни отряди, отиващи на помощ на място.

Ето тяхното съобщение: Работим и с три валидирани от CAF International местни организации, към които ще насочим средства:

Temel Ihtiyac Dernegi (TIDER – Basic Needs Association) –  Хранителна банка в Турция, която доставя храна и вода на пострадалите.

За пострадалите в Сирия ще насочваме дарения към MULHAM Gönüllüler YARDIM Dernegi (Molham Volunteering Team) – студентска доброволческа организация, която стартира спешен фонд за подкрепа на пострадалите, а стотици доброволци помагат на терен за спасяване на хора в руините.

Toplum Gonulluleri Vakfi – мрежа от 16 000 доброволеца. Средствата ще покрият нуждите им при работа на терен.

ДАРЕНИЯ се събират на:
https://platformata.bg/bg/kauzi/1962:zemetresenie/details/campaign.html

Снимка: Ройтерс

Подобни новини

Back to top button