ОбществоПолитикаПроблемиСвета

ЕС създава платформа срещу дезинформацията от Русия и Китай

Европейският съюз ще създаде нова платформа за противодействие на кампаниите за дезинформация от Русия и Китай, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел във вторник, цитиран от EURACTIV.

Така нареченият Център за споделяне и анализ на информация в рамките на дипломатическата служба на ЕС ще се стреми да проследява манипулирането на информация от чуждестранни участници и да координира действията си с 27-те държави членки и гражданското общество.

„Авторитарните режими се опитват да създават дезинформация и да я манипулират. Създадохме инструменти за откриване и разкриване на тази манипулация, но това не е достатъчно и трябва да отидем по-далеч“, каза Борел на събитие, свързано с темата в Брюксел.

Той предупреди за „нова вълна“ от дезинформация на изфабрикувани изображения, видеоклипове и уебсайтове, представящи се за медии, разпространяващи се „със скоростта на светлината в социалните мрежи и приложенията за съобщения“.

„Трябва да разберем как са организирани тези кампании за дезинформация, за да идентифицираме участниците в манипулациите на общественото мнение“, добави Борел.

Идеята е да има децентрализирана платформа за обмен на информация в реално време с държави, агенции за киберсигурност и неправителствени организации, което позволява по-добро разбиране на възникващите заплахи и дезинформация. Целта е да се реагира по-бързо на тях.

Натискът идва след като почти година след нахлуването на Русия в Украйна, ЕС се бори срещу опитите на Русия да манипулира и изкривява информацията за войната.

Отвъд платформата, Борел също обяви, че планира да подсили делегациите на ЕС в чужбина с експерти по дезинформация, „за да може гласът ни да се чуе по-добре“, в „една дългосрочна битка“, която „няма да бъде спечелена за една нощ“. „Това е една от битките на нашето време и тази битка трябва да бъде спечелена“, каза той.

Съществуващото звено за дезинформация на ЕС, подразделението Stratcom на дипломатическата служба на ЕС, в първия си доклад отбеляза, че по-голямата част от манипулирането на чужда информация през 2022 г. е било съсредоточено предимно върху твърдения, подкрепящи руското нахлуване в Украйна.

Докладът е събрал информация от 100 случая за тактики, техники и процедури, които Русия и Китай използват за манипулиране на информация. Според извадка, използваните техники са предимно базирани на изображения и видео, многоезични са и се разпространяват чрез гъста мрежа от потребители. Вредното съдържание често е разпространявано чрез кръстосано публикуване в платформи, общности и групи, се казва в доклада.

Освен това докладът установи, че руските и китайските дипломатически канали също са замесени, особено чрез платформи като „Туитър“, като дезинформацията и други информационни манипулации рядко се появяват само на един език.

Подобни новини

Back to top button